Stalin’in Doğduğu Şehir: Gori Gezi Rehberi

Gori Gezi Rehberi

Stalin’in Doğduğu Şehir: Gori Gezi Rehberi

Bir çoğumuz Gürcistan’ı Tiflis ve Batum ile biliriz ama; Stalin’in Doğduğu Şehir: Gori Gezi Rehberi yazısı bunun biraz dışına çıkaracak bilgiler verecek sizlere. Tiflis planınız varsa, rotanıza Gori’yi de eklemenizi şiddetle tavsiye ederim size.

Josef Stalin Kimdir?

Adını duymayan yoktur sanırım. Gürcistan doğumlu bir Sovyet devlet adamı olan Stalin, aynı zamanda da mareşal ünvanına sahip. Dünya üzerinde mareşal ünvanına sahip kişiler belki de bir elin parmaklarını geçmez. İkinci Dünya Savaşı galibiyetinden sonra da şanı artan Stalin; gelmiş geçmiş en önemli isimler arasında gösteriliyor. Hakkında da 1108 adet eser yazılması bunun bir göstergesi.
Bu topraklarda Stalin’e Koba deniyor. Koba, Gürcü dilince çivi anlamına geliyormuş.

Tiflis’ten Gori’ye Nasıl Gidilir?

Gori Gezi Rehberi

Tarih bilgisini de verdikten sonra sıra geldi ulaşıma. Tiflis ile Gori arası yaklaşık 90 km ve aşağı yukarı yolculuk 40 dakika kadar sürüyor.
Toplu taşıma ile gidecekseniz otogara ulaşmalı; ardından da orada bulunan alternatifleri seçmelisiniz. İlk seçeneğiniz dolmuş taksiler. Bu taksilere 7 Gel ödeyerek hızlıca gidebilirsiniz.
Diğer bir seçenek minibüsler. Minibüs için de 4 Gel ödeyip Gori’ye ulaşmanız mümkün. Burada şu var tabi; minibüsler konforsuz ve biraz da eski püskü. Taksiler bize göre lüks çünkü oralarda vergi sorunu olmadığı için lüks araç bulmak kolay ve ucuz.
Tabi ben arabamla giderim diyenler için de google haritalar aracılığıyla ulaşım oldukça kolay.
Not: Haliyle turistsiniz ve paranız bol gözüyle bakıldığından dikkatli olmanızda fayda var. Özellikle taksiciler otogarda etrafınızı sarıp pazarlık etmek isteyeceklerdir. Ben bu konuda dolmuş taksileri kullanmaktan yanayım. Tek değilsiniz ve rota belli. Fiyat konusunda da üzülmezsiniz.

Stalin’in Müzesine Yolculuk

Taksiciye Stalin Müzesi’ne gideceğim derseniz sizi çok yakın bir yerde indiriyor. Hemen taksi duraklarının bulunduğu yerde de turist danışma ofisi var ve dilerseniz buradan da bilgi alabilirsiniz. Ben bu ofisten etraftaki yerlerle ilgili bilgi aldıktan sonra bir de şehir haritası edindim.

Josef Stalin Müzesi Giriş Ücreti

Gori Gezi Rehberi

Müzeye giriş ücreti 15 GEL ve aslına bakarsanız bu ülke için pahalı. Müze yetkilisine bu durumu söylediğimde; sadece öğrenciler için 1 GEL alındığını, onun haricinden Gürcülerden de aynı ücret istendiğini söyledi.
10 GEL müze giriş ücreti, 5 GEL de Stalin’in trenini gezme bedeli olarak isteniyor. Girişte, trene gitmek isteyip istemediğiniz soruluyor. Tabi buraya kadar gelmişken treni de görelim diyerek 15 GEL’e kıydım 🙂

Josef Stalin Müzesi

Müze 1957 yılında Stalin anısına kuruluyor. 1989 yılında da Sovyetlerin dağılması ve Gürcistan’da yaşanan sorunlardan dolayı kapatılıyor. Günümüzde çokça misafir ağırlayan müze, Stalin’in hayatına dair bir çok bilgiye ev sahipliği yapıyor.

Gori Gezi Rehberi

Doğduğu ev de, müzenin dışında bir alanda sergileniyor. Gençliği, ailesi, fotoğrafları ve kullandığı araç gereçler bu müzede ziyaretçilere sergileniyor.
Demin bahsettiğim tren de müze dışında ziyaret edilebiliyor. 1941 yılından 1985 yılına kadarki Stalin’in seyahatlerine ev sahipliği yapmış.
Müze dışında yer alan tren ve Stalin’in doğduğu evi; bir müze görevlisi eşliğinde gezmenize izin veriliyor.

Gori’de Gezilecek Yerler

Gori Gezi Rehberi yazısında beklentiyi yüksek tutmayın derim; çünkü buraya gelenlerin amacı Josef Stalin Müzesi’ni görmek. Yine de Gori sokaklarını gezip şehri görmeye vakit ayırın siz çünkü gerçek Gürcistan’ı görebileceğiniz yerlerden.

Gori Sokakları ve Halk Pazarı

Evet Tiflis şehir merkezi hem bakımlı hem de diğer yerlere göre lüks. Ancak bir de Gori ve Tiflis çevresi var. Özellikle Gori sokaklarını gezince ne demek istediğimi daha net anlayacaksınız. Bir de benim gibi halk pazarına denk gelirseniz tam cümbüş. Satılan ürünler ve yoksulluğu buralarda gerçekten fazlasıyla görüyorsunuz. Sırf bu yüzden müze dışında zaman geçirin derim.

Gori Kalesi

Gori Gezi Rehberi

Biraz yürümeniz gerekecek ama manzarası güzel ve şehrin bir kısmını tepeden görüyor. Eski ve kullanılmayan bir kale hatta gençlerin uğrak mekanı olmuş. İçki şişeleri ve çöp ile kirletilmiş. Tek başınıza gidiyorsanız yine de tedbiri elden bırakmayın derim.

Son söz

Yazının başında da söylemiştim buraya zaman ayırın diye. Hem ülkeyi hem de insanların yaşamlarını anlamanız adına güzel bir şehir. Gori Gezi Rehberi; Pazarları, sokakları ve yaşamıyla düşüncelerinizi değiştirecektir. aksi halde Tiflis üzerinden görmek biraz yanıltıcı olabilir. Tiflis Gezi Rehberi yazısını da şuraya bırakayım.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir