Hindistan’ın Pembe Şehri Jaipur Gezi Rehberi

Jaipur Gezi Rehberi

Hindistan’ın Pembe Şehri Jaipur Gezi Rehberi

Hindistan seyahatlerinin uğrak noktalarından biridir Jaipur. Racasthan eyaletinin başkenti olan şehir 1728 yılında Mihrace Sawai II. Jai Singh tarafından kurulmuş. Jaipur Gezi Rehberi yazısında bol bol bilgi ve deneyimleri paylaşacağım ama ilk önce şehre dair bilgiler de vermek istiyorum.
Jaipur, Yeni Delhi’ye 280 km mesafede yer alıyor ve turistlerin popüler rotası Altın Üçgen’in parçasından biri. Diğer şehirler; Agra, Yeni Delhi tabi.
Hemen araya girelim vizeniz yoksa; Hindistan Vizesi Nasıl Alınır? yazısını tıklayıp hazırlıklara öyle başlayın.

Neden Pembe Şehir Jaipur?

Şehrin adı “Pink City Jaipur” olarak geçiyor bir çok yer. anladığınız üzere “Pembe Şehir” deniyor. Tabi şehir merkezine ulaşınca bu adı neden aldığını anlamanız pek de zor değil. Özellikle eski yapılarda kullanılan taş, pişirildiğinde aldığı pembe renkten dolayı şehre böyle bir isim kazandırmış. Diğer şehirleri gezip buraya geldiğinizde tarihi zenginlik ve güzel yapılar karşısında etkileneceğiniz kesin.
Aslına bakarsanız beni Agra’dan daha da etkilediğini ve hoşuma gittiğini söylemeliyim. Malum Agra denilince akla hemen Taj Mahal gelir.
Konuyu dağıtmadan gelelim Jaipur Gezi Rehberi kısımına. Ulaşım, gezilecek yerler, nerede konaklamalı gibi soruların da cevaplarını adım adım inceleyelim.

Jaipur’a Nasıl Gidilir?

Jaipur Gezi Rehberi
Bu nereden gideceğinize de bağlı ama bir çok alternatif var Jaipur’a ulaşmak için. Dilerseniz otobüs, tren ya da uçak ile yolculuk yapabilirsiniz.

Tren ile yolculuk

Dilerseniz internet üzerinden ya da terminale giderek biletinizi alabilirsiniz. İnternet üzerinden almak zor ya da yapamadım derseniz ki baya karışık sistem; acenta ile anlaşıp onlar aracılığıyla da biletinizi alabilirsiniz. Tren yolculuğu ile ilgili şu notum burada kalsın; evet yataklı bir tren yolculuğu keyifli ve konforlu ama gecikmeler, yolda duraklamalar olabileceğini unutmayın. Bilet alırken; ilk durağın neresi olduğunu da mutlaka sorun derim. Örneğin; Agra’dan Jaipur’a trenle gideceksiniz ve tren ülkenin daha doğusunda bulunan bir şehirden kalkıp geliyor. İşte böyle durumlarda 6-7 saat gecikmelerin yaşandığına bile şahit oldum. İlk durak Agra ve siz de Agra’dan hareket ediyorsanız bu nispeten daha güvenli ve beklemesiz oluyor.

Otobüs ile yolculuk

Ben bu yolu tercih ettim. Yolculuk aşağı yukarı 5-6 saat sürüyor. Hangi firma ve nasıl bir araçla gittiğinize dikkat edin. Şehir terminalinde; devlete ait otobüsler var ve klimasız, üstelik camları da açık. Bunlar hem konforlu değil hem de güven vermiyor. Malum gece gittiğinizi düşünün ve püfür püfür seyahat ediyorsunuz.
Diğer taraftan, terminale yakın bir alanda bulunan yine devlet işletmesi bir otobüs firması var. Sakura Guesthouse‘un hemen önünde göreceksiniz. Yanında da ufak bir büfe var. Buradan biletinizi alıp orta halli bir yolculuk yapabilirsiniz. Tabi soğuk üfleyen klima eşliğinde. Dikkat ederseniz lokasyonları da yazıların üzerine ekledim ki gidince zorlanmayın 🙂

Uçak ile yolculuk

Bu da bir diğer alternatif ve bence önceden alınırsa hayli mantıklı. Pandit Deen Dayal Upadhyay Havaalanı‘na biletinizi alıp rahat rahat yolculuğa çıkabilirsiniz. Sonrasında Uber ya da Ola gibi uygulamaları kullanıp şehir merkezine ulaşmanız hayli kolay.

Plansız olmaz

Malum hava sıcak ve zamanımız da değerli olunca planla yola çıkmak en güzeli olacaktır bizim için. İlk durağımızın Hawa Mahal diye düşünerek kapıdan Tourist Composite Tickets alıyoruz yani 2 gün boyunca kullanabileceğiniz kombine bilet. Fiyat olarak da hayli uyguna geliyor. Yabancılar için 400 Rupi ama öğrenciyim derseniz bir de uydurmasyon bir kart gösterip 200 Rupi verirseniz onu da kabul diyorlar. Denedim kabul ettiler 🙂


Bu kombine ile şu adresleri gezebilirsiniz: Amber Fort, Jantar Mantar, Albert Hall Museum, Nahar Garh Fort, Hawa Mahal, Sisodia Rani Bag ve Vidhiyadhar. Haliyle planı da buna göre yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

1. Gün

Chandpole Pazar
Hawa Mahal
Jantar Mantar
Isarlat Sargasooli
Jaipur Şehir Sarayı
Albert Hall Müzesi

2. Gün

Amber Kalesi
Kanak Vrindavan Mahal
Jal Mahal
Galtaji Temple (Monkey Temple)
Nahargarh Kalesi
Bu plan haliyle benim planım ve ben 2 günde bitirmedim itiraf edeyim. Tabi burada benim gezmek konusundaki yavaşlığım da ayrı bir konu ama 2 günde gezilebilir bu şehir. Bana soracak olursanız siz 3 gününüzü ayırın; çarşı pazar gezin, bölgenin kültürüne dahil olun derim en güzeli bu.

Jaipur’da Gezilecek Yerler

Gelelim Jaipur Gezi Rehberi yazısının en keyifli kısmına. Bu arada hava çok sıcak haberiniz olsun. Mevsimi ve zamanı ona göre ayarlayın. Mart, nisan ayları ideal hatta şubat sonu bile olabilir. Şimdi Jaipur’da Gezilecek Yerler kısmına göz atalım. Yukarıda kaba taslak geçtik ama burada daha çok inceleyeceğiz.

Chandpole Pazar

Beni bilenler hemen diyecek ki; “hemen pazardan başlamışsın.” Aslında durumu şöyle özetleyeyim; Chandpole Pazar’a erken vakitlerde gitmek, öncesinde de yol üzerinde bulunan tezgahlara göz atıp halkı izlemek zevkli oluyor. Hava da sıcak ve haliyle fazla da uyuyamıyorsunuz. Benim rotamın ilk durağı Chandpole Pazar oldu ve Jaipur Gezi Rehberi yazısında da ilk buradan bahsetmek istedim.
Tahmin edeceğiniz gibi burası güzel bir pazar. Kıyafetten, yeme içmeye kadar pek çok seçenek var. İtiraf etmeliyim ki gördüğüm en otantik kıyafetler buradaydı. Delhi’de de vardı ama diğer şehirlere kıyasla burayı daha çok sevdim ben. Özetle; bir şeyler alacaksanız Jaipur ideal haberiniz olsun.

Hawa Mahal

Jaipur Gezi Rehberi
İlk müzem burası oldu Jaipur’da. Demin de bahsetmiştim, bileti de buradan satın alıp yolculuğuma devam ettim. Yapı 1799 yılında yapılmış ve 5 kattan oluşuyor. Babür mimarisinin güzel bir örneği olan yapıda irili ufaklı çok sayıda pencere bulunuyor. Halk içine çıkması yasak olan harem kadınlarının, günlük olayları ve caddeyi izlemesi için yapıldığı da söyleniyor. Gerek mimari açıdan gerekse estetik olarak kesinlikle görülmesi gereken bir yapı. Tabi en güzel kısmı ön tarafı. Şuraya da lokasyonu bırakayım da direkt instagram karesini yakalayın 🙂

Jantar Mantar

Jaipur Gezi Rehberi
Burayı açık hava müzesi olarak değerlendirebilirsiniz aslında. Hawa Mahal’e de oldukça yakın ve ilginizi çekebilecek eserler bulunuyor. Jantar Mantar kelime anlamı olarak; hesaplayan makineler ya da hesaplayan aletler olarak çevrilebilir. İçeride çok sayıda astronomik aletler bulunuyor ve her biri de hesaplamalarda kullanılıyor. Gök cisimlerinin enlem ve boylamlarını ölçen bir alet, gök cisimlerinin irtifasını hesap eden bir alet gibi benzer özellikte malzemeler mevcut.
Ayrıca dünyanın en büyük güneş saati de burada bulunuyor.

Isarlat Sargasooli

Jaipur’u tepeden göreceğiniz bir nokta burası ama sağlam yorar benden söylemesi. Bir kule düşünün ve dar merdivene benzer tırmanma parkuru var. Zirveye çıkınca güzel manzaraya sahip ama çıkana kadar döne döne yorulabilirsiniz. Neyse siz iyi yönden bakıp manzaraya odaklanın böylesi daha güzel ve kolay.

Jaipur Şehir Sarayı

Jaipur Gezi Rehberi
Saray, 1729 ve 1732 yılları arasında Sawai Jai Singh tarafından inşa edilmiş. Sonrasında gelen hükümdarlar tarafından da çeşitli eklemelerle günümüzdeki haline kavuşmuş. Saray mimarisinde; kırmızı ve pembe kum taşı kullanılmış ve haliyle Jaipur şehrinin de izlerini üzerinde taşıyor. Mimariye merakınız varsa Jaipur Şehir Sarayı’nı ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Albert Hall Museum

Jaipur Gezi Rehberi
Hindistan’ın en eski müzesi olma özelliğini taşıyor yapı ve 1887 yılında hizmete başlamış. Müzede; resimler, halılar, heykeller, seramikler ve çeşitli eserler bulunuyor. İçeride fotoğraf çekmek yasak ve her yerde görevliler var. Kapıdan girerken makinenizi de göstermemeye çalışın derim.
Türk ve İran yapımı seramikler de bir bölümde sergileniyor; hatta Hindistan yapımı seramiklerin de bu eserlerden ciddi anlamda esinlendiğini söylemeden geçemeyeceğim. Hintli öğrenciler tarafından yapılan seramikler bizim motiflerle çok benzerlik gösteriyor.
Müzenin üst katında, yoga pozisyonları v.s gibi kültüre ait bilgileri ve objeleri de bulabilirsiniz.

Amber Kalesi

Jaipur Gezi Rehberi
Biraz terleten yolun ardından saraya ulaşabildim ama dilerseniz filler kullanılarak da otantik bir giriş yapabiliyorsunuz. Tabi bu tarz şeyleri sevmediğim için mahalle aralarından ilerleyerek Amber Kalesi‘ne ulaştım. Amber Kalesi yolculuğu boyunca Maotha Gölü kıyısında seyrediyorsunuz. Havanın ne denli sıcak olduğunu söylememe gerek yok sanırım.
Yapı 1592 yılında inşa edilmiş ve tahmin edeceğiniz gibi çok sayıda hükümdara ev sahipliği yapmış. Çeşitli odalar ve bekleme salonlarından ilerleyerek bu güzel yapıyı keşfedebilirsiniz.
Surların üzerinde bulunan maymunlara dikkat çünkü çantada ya da elinizde tuttuğunuz eşyalara göz koyup götürebilirler.

Kanak Vrindavan Mahal

Jaipur Gezi Rehberi
Jaipur Gezi Rehberi yazısında biraz da dinlenme alanları koyalım değil mi? Kanak Vrindavan aslında bir bahçe ama heybetli ve oldukça güzel. Tabi Amber Fort’a yakınlığı da rotanıza eklemek için iyi bir neden. Yapı yaklaşık 300 yıl önce inşa edilmiş ve günümüzde de güzelliğini koruyor. Zamanınız varsa, biraz da dinleneyim derseniz burası iyi bir alternatif olabilir.

Jal Mahal

Türkçe anlamı Su Sarayı olarak düşünebilirsiniz. Zaten adının da hakkını veren bir yapı. Yapı Man Sagar Gölü’nün ortasında yer alıyor.
Jal Mahal’in günümüzde sadece üst katı görünüyormuş ve öncesinde de çeşitli tehlikeler atlatmış. Restorasyon çalışmaları neticesinde de ayakta kalmayı başarmış. Sarayın etrafını görmek isterseniz tekne turu yapabiliyorsunuz.

Galtaji Temple

Aslına bakarsanız burası Maymun Tapınağı olarak geçiyor. Öyle meşhur olmuş ki buradaki maymunlar, National Geographic Channel da burada belgeseller çekmiş. Öncesinde Asya ülkelerini ziyaret ettiyseniz bilirsiniz; aşağı yukarı her ülkede maymun tapınağı bulunur. Burası da öyle bir tapınak. Tabi diğerlerinde olduğu gibi burada da dikkatli olmalısınız. Güneş gözlüğünüzü, telefonunuzu iyi muhafaza edin çünkü maymun kaptıktan sonra almanız neredeyse imkansız.
Tapınak mimari olarak da aslında etkileyici, iki tepenin arasına kurulmuş ve bu tepelerden akan sular tapınak havuzunda biriktirilmiş.

Nahargarh Kalesi

Jaipur Gezi Rehberi
Burası baya baya şehri tepeden gören bir kale. Ben buraya gittim ama siz; “Yeter saray göre göre usandım” derseniz anlarım. Hava sıcak ve burası da merkezden uzak. Bu yüzden araç ayarlamanızda fayda var. Gelelim Nahargarh Kalesi’nin tarihine; 1734 yılında inşa edilmiş ve Nahargarh kelime olarak kaplanların bulunduğu yer anlamına geliyormuş.
Şehri tepeden izleyen bir yer ve hayli heybetli. Zamanında birçok kişiye de sığınacak yer olmuş bu kale. Şehirden uzak olması, ulaşımın zorluğu gibi sebeplerden dolayı da savaşlardan izole bir hayat sürmüş.

Jaipur’da Nerede Konaklamalı?

Geldik Jaipur Gezi Rehberi yazısının önemli kalemlerinden birine. Bahsettiğim gibi hava sıcak, mesafeler de öyle yakın değil ve haliyle kalacağınız yeri iyi seçmeniz gerekiyor. Bir de bu şehirde öyle güzel yapılar ve oteller var ki iyi bir seçim şehri daha da sevdirecektir. Benim bu bağlamda iki tane önerim olacak size ve onları da aşağıda anlatacağım. Lokasyon olarak iki otel de birbirine yakın yani tercih sizin.

Dera Mandawa

Jaipur Gezi Rehberi
Avlu etrafına kurulmuş odalardan oluşan bu şirin ve butik otel benim favorilerim arasında. Sabah kalkıp kahvaltınızı ağaçlar altında yapıp, kuş sesleri eşliğinde dingin bir zaman geçirebilirsiniz. Odalar ve genel olarak otel mimarisi de aslına uygun olarak günümüze taşınmış. Zaten bir aile işletmesi ve onlara da dedelerinden kalan bir yer burası.
Her biri farklı dizayn edilmiş çeşitli süitler bulunuyor ve otel bünyesinde de çeşitli aktivitelere katılabiliyorsunuz. Mesela ben; uçurtma yarışması, kukla gösterisi ve son olarak yemek okuluna katıldım. Birbirinden lezzetli Hint yemeklerini hem öğrendim hem de pişirdim. Aynı zamanda kültüre ait de birçok şey öğrenme fırsatım oldu.
Jaipur Gezi Rehberi
Çalışanlar aileden ve hal böyle olunca da çok ilgililer. Jaipur’a giderseniz mutlaka Dera Mandawa’da konaklamayı veya çeşitli aktivitelere katılmayı gözden geçirin.
Detaylar için web adresini tıklayabilirsiniz.

Alsisar Haveli

Jaipur Gezi Rehberi
Burası da oldukça güzel ve demin bahsettiğim otele kıyasla daha büyük. Otel bünyesinde bir de havuz bulunuyor. sıcaktan bunaldığınız ya da yorulduğunuz zaman bu havuzda keyif yapabilirsiniz.
Her iki otel de lokasyon olarak birbirine oldukça yakın ve şehrin merkezi denilebilecek yerdeler. Bahsettiğim rotayı kullanırken bu otellerden yola çıkmak da hayli kolay.
Bahsetmemde fayda var Alsisar Haveli de tarihi bir otel ve günümüze kadar bu yapıyı korumayı başarmış.
Detaylar için web adresini tıklayabilirsiniz.

Jaipur’da Kaç Gün Kalmalı?

Beni baz almayın ama 4 gün kalmıştım Jaipur’da. Size de bence 2 3 gün yeter ben olsam 3 gün veririm çünkü Jaipur; kültür olarak, gezilip görülecek yerler olarak güzel. Ayrı bir dokusu ve yapısı var şehrin. Sokakları da diğer gezdiğim yerlere kıyasla daha temiz.
Demin yazdığım programı tamamlayıp sonrasında da çarşı pazar yavaş yavaş dolaşmanızı öneririm size. Havanın sıcak olduğunu hatta Rajastan Eyaleti’nin bir kısmının da çöl olduğunu düşünürsek burada yavaş hareket etmek daha mantıklı olacaktır. Tabi tercih sizin.

Jaipur’da Nerede Ne Yenir?

Geldik Jaipur Gezi Rehberi yazısının önemli noktalarından birine yemek. Sosyal medyada da sıkça bahsetmiştim yemek yemenin zorluğunu ve bize uygun olmayışını. Hal böyle olunca da dikkat etmeniz gereken bir konu yemek. Örneğin ben; Dera Mandawa‘da hem kahvaltı hem de akşam yemeği yedim ve bir sorun yaşamadım. İsteğinize göre çeşitli alternatifleri de seçme şansınız var.
Jaipur Gezi Rehberi
Sabah kahvaltısında omlet ya da Hint Mutfağına özgü bir lezzet porridge yiyebilirsiniz. Özellikle mide sorunu yaşıyorsanız porridge size iyi gelecektir. Ben üzerine süt ve biraz da bal döküp yiyordum tabi bir tane de dilimlenmiş muz. Bu arada porridge; yulaf lapası aslında ama biraz daha farklı.
Ben bu yemekleri yiyemem derseniz hemen yürüme mesafesinde pizzacılar da bulunuyor. Tabi lokal değil uluslararası firmalardan bahsediyorum.
Jaipur Gezi Rehberi
Meyve almak isterseniz de Chandpole Circle yakınlarında bulunan sebze meyve pazarını kullanabilirsiniz. Çeşit bol ve ürünler taze. Şuraya da yerini bırakayım da gidince zorlanmayın.
Tabi yemeklerde her daim köri sosunu da unutmadım. Size ağır gelir mi ya da midenizi bozar mı bilmem ama hemen her yerde bulmanız mümkün köri soslu yemekleri.

Jaipur’dan Ne Alınır?

Jaipur Gezi Rehberi yazısınag girer girmez Chandpole Pazar demiştim ve devam edeyim. Evet bu pazar hayli güzel ve birçok şeyi bulabilirsiniz ama etrafta da dolaşıp baharat alabilir; bölgeye özgü kıyafet ve türban denen sarıklardan satın alabilirsiniz.
Gördüğüm diğer şehirlere kıyasla farklı bir kültürde olduğunu düşünürsek; kukla, el yapımı oyuncaklar da sevebileceğiniz şeyler arasına girebilir.

Son olarak

Jaipur Gezi Rehberi yazısında hayli derin konulara girdik ama burada seçimler size ait. Ben ufak ufak gezilecek yerler listesi çıkardım. Sizin hangisi ilginizi çeker ya da hangi kale daha hoşunuza giderse onu rotaya ekleyebilirsiniz. Bahsettiğim kombine bilet bence hayli mantıklı ve ucuz. Bir de öyle bilet elinizde olunca değerlendirme isteği de tavan yapıyor. Haliyle diğer görülmesi gereken yerleri de kombine ile görüyorsunuz.

Share

Comments

  1. Adem bey, teşekkürler

  2. dizisinin sonuda gösterilen yeşil sey ne bilen var mı ? son bir tane kalan ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir