Sivas Gezi Rehberi

Sivas Gezi Rehberi

Sivas Gezi Rehberi

Adı türkülerde sıklıkla anılan, Kızılırmak boylarında bir şehir Sivas. Nüfusunun büyük bir bölümü yurt dışında ve büyük şehirlerde yaşıyor. Verilere göre İstanbul’da çıkartılan memleket haritasında da Sivas birinci sırada. Sivas Gezi Rehberi yazısı da Sıla-i rahime ön ayak olur umarım da şehrin bir nebze olsun kıymeti bilinir. Şahsi fikrimi söylemem gerekirse; Sivas güzel de bir yeme içme şehri. Etrafındaki şehirlere baktığınızda burada çok daha güzel adetler ve yemekler olduğunu göreceksiniz. Köftesi, sabahları kırılan kelleleri, etli ekmeği, çeşitli ev yemekleriyle ciddi anlamda zengin bir mutfağa sahip. Zamanında Orta Asya bölgesinden gelen göçlerle de bu yeme içme kültürü daha da zenginleşmiş.
Çoğu yerde ve İstanbul’da da mantı dediğimiz yemeğe burada hıngel dendiğini göreceksiniz ki bunun asıl sebebi Orta Asya ve Gürcistan taraflarında hıngel denmesidir. Neyse konumuz Sivas Gezi Rehberi ve aynı zamanda da gezilip görülecek yerler.

Çifte Minare

1271 yılında İlhanlılar veziri tarafından yapılmış. Medresenin sadece minare kısmı kalmış ve diğer yerler zamana yenilerek yıkılmış. Anadolunun en önemli eserlerinden biri olarak gösteriliyor. Zaten yapıda bulunan işlemeler ve görüntü oldukça etkileyici. Günümüzde kalan kısmının iyi bir şekilde korunduğunu söyleyebilirim. İç kısımlarda da çayhane mevcut ve burada uzunca zaman geçirip çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Gök Medrese

Sivas Gezi Rehberi

Moğol saldırılarına tepki olarak Selçuklular tarafından 1271 yılında yapılmış. Eyliya Çelebi, Kızıl Medrese diye söz etmiştir.
Medrese ile ilgili olarak; “Bu eserin mislini yapmak mümkün olmadığını, diyar-ı İslamda emsaline rastlanmadığını; Timurlenk’in hayretle temaşa ettiğini, kapısının kale kapısı kadar sağlam olduğunu, iki katlı yapıldığını, 80 oda ihtiva ettiğini, talebelerin kışın alt katlardaki odalarda çalıştıklarından bir müderris, iki sufi, 20 talebesi olduğunu; mescidin bir imamı, iki müezzini, kütüphanesinde bir hafız-ı kütup, bir kapıcı ve ferraş bulunduğunu; mescit kütüphaneden başka bir de fakirler için yemek pişirilen darrüziyafesi olduğunu” belirtmiştir.(alıntı)
Türklerin 12 hayvanlı takvim figürleri burada yer almaktadır. Bu hayvanlar; fare, sığır, pars, tavşan, ejder, yılan, at, koyun, maymun, tavuk, köpek ve domuzdur.

Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi

Sivas Gezi Rehberi

Öncesinde Sivas lisesi olarak kullanılan bu yapı daha sonra müzeye dönüştürülmüş. Milli mücadelenin temellerinin atıldığı binada Sivas Kongresi yapılmış ve Atatürk bu binada birçok kez kalmıştır. Binanın zemin katında etnoğrafik eserler bulunmaktadır. (Silah seksiyonu, bakır eserler bölümü, Hacı Beslen’in odası, giysiler ve el işlemleri) Sivas Kongresinde alınan tüm kararlara ait belgeler de burada sergilenmektedir.

Sivas Ulu Cami

1197 yılında Kızılarslan Bin İbrahim tarafından yaptırılmış ve yaklaşık 1674 m2 lik bir alanda inşa edilmiş. Ulu Cami halk arasında eğik olan minaresiyle ünlü ve genelde eğik minare olarak anılıyor. Bu eğikliğin sebebinin deprem olduğu söyleniyor ve minareye çıkmak için 116 basamak tırmanmanız gerek. Tabi ben çıkmadım ama izin verilmediği bilgisine ulaşmıştım.

Güdük Minare (Şeyh Hasanbey Kümbeti)

Eretna Devleti’nin kurucusu Alaaddin’in vefat eden oğlu Şeyh Hasan için 1347 yılında yaptırılmış. Güdük Minare ya da Kesik Minare halk arasında söylenen bir isim ama başka bir şekilde adlandırıldığını da duymadım.

Dikilitaş

Sivas Gezi Rehberi

Söylendiğinde hep merak ettiğim yer ve otobüslerin uğrak mekanları arasında. Yol tarif ederken de birçok kişi burayı baz alır. Madem geldiniz Dikilitaş’ı da görmeden gitmeyin o zaman.

Sivas Konakları

Bu şehirde birçok tarihi konak var. Bunlardan bazılarını yazacağım ve fırsat bulursanız görmenizde fayda var. Adını yazmadığım daha doğrusu köylerde kendi kaderine bırakılmış konaklar da var ama aktarabildiklerim aşağıdaki gibi.
Bunlar; Susamışlar Konağı, Abdi Ağa Konağı, Osman Ağa Konağı, İnönü Konağı, Akaylar Konağı, Velibeyoğulları Konağı.

Çermikler

Ben olsam buraya kadar gelmişken, şifalı sulara da girer öyle dönerim. Hem ucuz hem de şifalı sular ve sıcak ile soğuk seçeneği de var.

Soğuk Çermik

Sivas – Erzincan karayolu üzerinde bulunuyor ve su sıcaklığı 28-30 derece civarında. Şeker hastalığı, romantizma, fıtık gibi hastalıklar başta olmak üzere iyi geldiği söyleniyor. Oda kiralayarak ya da halka açık havuza girerek faydalanabilirsiniz.
Soğuk Çermik’in üst tarafında halk tarafından ziyaret edilen Ahmet Turan Türbesi bulunuyor. Çaput bağlayan, dilek dileyen insanlar buraya akın ediyorlar ve duaların kabul olduğuna inanış oldukça yüksek.

Sıcak Çermik

Sivas Yozgat karayolunun üzerinde bulunuyor. Suyun sıcaklığı 35-40 dereceyi buluyor ve sıcaktan bunalmanız olası. Soğuk kış günlerinde gidip çevrede bulunan otellerde konaklayabilirsiniz. Tesis yaz günlerinde de hizmet veriyor ama kışın daha kalabalık tabi.

Sivas’ta Ne Yemeli?

Sivas Gezi Rehberi

Sivas Gezi Rehberi yazısının başında bahsettik yemeklerin güzel olduğunu. Şimdi de ufak bir liste paylaşacağım.
– Sivas Köftesi
– Sebzeli Sivas Kebabı
– Peskutan Çorbası
– Patatesli Hıngel
– Sivas Hurma Tatlısı
– Pezik Turşusu
– Madımak Yemeği
– Zara Balı
– İçli Köftesi
– Sac Katmeri
Yukarıda saydığım yemeklerin bazısı tanıdık gelebilir ama farklı olduğunu bilmelisiniz. Mesela içli köfte haşlanıyor ve üzerine kızgın yağ gezdiriliyor. Şehirde bildiğimiz kızartma gibi değil. Hıngel de yazının başında bahsettiğim gibi bir tür mantı aslında ama patatesle yapılıyor ve kalabalık sofralarda çok daha keyifli.

Share

Comments

  1. Yunus Emre YILDIRIM : Temmuz 23, 2014 at 6:51 pm

    keyifle okudum 🙂

  2. Sivas , bölgesinin kuşkusuz en güzel kenti. Çok severim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir