Tiflis Gezi Rehberi

Tiflis Gezi Rehberi

Tiflis Gezi Rehberi

Gürcistan’ı en iyi tanıyacağınız şehirlerin başında geliyor Tiflis. Genelde Batum’u görüp bu ülke adına ön yargı oluşabiliyor haliyle. Aslında Tiflis Gezi Rehberi yazısı biraz tersten ilerleyecekti ama ben karışıklığa mahal vermemek için Tiflis’ten başlıyormuş gibi anlatacağım seyahati.
Normali şöyle gerçekleşti; Tiflis’e uçakla indim ve ardından otogara giderek direkt Ermenistan’a geçtim. Onu zaten Tiflis’ten Ermenistan’a Nasıl Gidilir? isimli yazımda anlattım. İlginizi çeker mi bilmem ama siz de bu rotayı kullanabilirsiniz.
Neyse dönelim iin özüne yani Tiflis Gezi Rehberi yazısının ilk adımına;

Tiflis Havaalanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

Otobüs ya da taksi ile ulaşmanız mümkün şehir merkezine. Bir de havayolu firmalarının ücretsiz servisi oluyor. Tabi havayolu firmaları diyorum ama benim bildiğim tek Atlas Global yapıyor ve merkeze kadar ücretsiz ulaştırıyor. Taksi konusu her yerde olduğu gibi sağlam pazarlığa dayanıyor yani kafanızda bir bütçe belirleyip taksicilerle konuşmak ilk adımınız.
Detaylarını Tiflis Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir? yazısına bakarak öğrenebilirsiniz.

Tiflis Gezilecek Yerler

Tiflis Gezi Rehberi

Tiflis Gezi Rehberi yazısının en mühim konusu. Nasıl gezmeli ya da nereleri görmeli? Harita severim derseniz ve rotayı böyle takip etmek isterseniz bir önerim var. Büfelerde şehir haritaları satılıyor ve burada haritalar ücretsiz değil ama turizm danışma ofisinden ücretsiz olarak kapsamlı haritalar edinebilirsiniz.

Metekhi Kilisesi

Kura Nehri’nin bitişinde ve kendi ismini verdiği köprüyü geçince karşınıza çıkıyor. 12.yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Kral Vakhtang Ben Gorgasali’nin heykeli de kilisenin alt kısmında bulunuyor. Kilise, Sovyet dönemi sonrasında tiyatro olarak kullanılmış. Açlık grevleri ve mücadeleler sonrasında 1988 yılında restorasyon geçirerek kilise olarak tekrar hizmete girmiş.
Sonraki durağımı Sameba Katedrali olarak belirlemiştim ama hesaplar her zaman tutmayabiliyor. Dar sokaklar, tarihi doku sizi çağırıyor ve keşfetme duygunuzu kabartıyor. Tiflis’in bu bölgesi Ermeni yerleşim alanları. Ermeni kiliseleri, sokak isimleri ve Ermeni tiyatrosu burada bulunuyor.

Tiflis Gezi Rehberi

Biraz ilerleyince ortamın kalabalıklaştığını fark ediyorsunuz. Ben de bu yönde hareket edince pazar olduğunu görüp içeri daldım. Ürünlerin büyük bir bölümü Türk malı. Özellikle sebze ve meyvelerde kutulara bakıp nereden geldiğini anlamanız çok kolay.
Pazarda kadınlar çoğunlukta, aslına bakarsanız sadece pazarda değil büfelerde, restoranlarda kısacası hayatın her alanında kadın çalışanı görmek mümkün.

Sameba Katedrali

Tiflis Gezi Rehberi

Yollarda sıklıkla karşılaşacağınız bir şeyden bahsetmek istiyorum. İnsanlar kiliseyi gördüklerinde bile ıstavroz çıkarıp kısa dua ederek yürüyüşlerine devam ediyorlar. Bunu her kilise önünde görebilirsiniz. Gürcülerin dindar bir yapıya sahip olduklarının göstergelerinden biri.
2004 yılında yapımı tamamlanmış ve 98 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek Ortodosk kiliselerinden biri olarak gösteriliyor. Tiflis’in dini sembolü gibi adeta ve şehrin birçok noktasından görülebiliyor.

Tiflis Sokakları ve Caddeleri

Tiflis Gezi Rehberi

Bakmayın planlar yapıp rota çıkardığıma. Bu şehirde en güzel gezme şekli; rahat rahat ve etrafa bakınarak gezmek. Heykeller, eski yapılar, doğal yaşam ve daha fazlası var. Burada her şey içiçe geçmiş vaziyette. Bir üst sokağa çıktığınızda nereye geldim böyle diyebiliyorsunuz.

Saat Kulesi

N.Baratashvili Köprüsü’nü geçip sol taraftan devam edince eğik saat kulesini göreceksiniz. Her saat başı üst tarafta bulunan kapı açılıyor ve bir melek çıkıyor. Bu güzel ve tarih kokan sokakta kendinize zaman ayırıp bir şeyler için derim.
Yol boyunca devam ettiğinizde kendinizi Beyoğlu’nda hissedeceğiniz bir yere geliyorsunuz. Sokakta çiçek satanlar ve bir parkın olduğu..

Tavisupleba(Özgürlük) Meydanı

Tiflis Gezi Rehberi

Bu yoldan devam edince Tavisupleba(Özgürlük) Meydanı’na çıkıyorsunuz. Aynı zamanda Gürcistan milli marşının da ismi “Tavisupleba”.
Meydanda hediyelik eşya satıcıları, restoran, cafe ve turist danışma bürosu var. Belki de en güzel zamanda orada bulundum. Siz de seyahatinizde önemli günler ajandasına bakarak hareket edebilirsiniz. 26 Mayıs Gürcistan Cumhuriyet Bayramı ve ben provalarda oradaydım. Çok yaklaşma imkanım olmasa da güzel kareler yakaladım.

Rustaveli Caddesi

Özgürlük Meydanı’ndan başlayan uzun bir cadde ve üzerinde; Gürcistan Ulusal Müzesi, Parlamento Binası, lüks oteller, opera ve birçok tiyatro bulunuyor. “Demin gezdiğim sokaklar Tiflis’e mi ait” diye kendinizi sorgulayabilirsiniz çünkü bir önceki fotoğraflardaki virane evlerle alakası yok.
Rustaveli Caddesi’nden dönüşte G.Chanturai Sokağına girip yokuş aşağı indiğinizde; 8 Nisan Parkını göreceksiniz. Burada mola verip birazda olsa yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Tiflis Bit Pazarı

Tiflis Gezi Rehberi

İstanbul’da çeşitli yerlerde bulunan bit pazarlarından burada da var. Biraz buruk bir havası var bence çünkü insanlar; madalyalarını, askeri kıyafetlerini daha doğrusu özel ve manevi anlamda kıymetli eşyalarını yok fiyatına satmak zorunda kalıyorlar. Merakınız varsa muhakkak gelin gezin. Neler var neler. Eski eşyalardan, savaşlarda kullanılan kıyafetlere kadar her şeyi bulmanız mümkün. Elektronik eşyaları söylemiyorum bile.

Botanik Bahçe

Tiflis’te görülmesi gereken yerlerden biri. Konum itibariyle kaldığım yere de yakındı. Çeşit çeşit ağaçlar ve bir de şelale bulunuyor. İyi bakıldığı ve insanların kirletmediği ortada, dolaşırken çöp namına bir şey görmedim.

Narikala Kalesi

Tiflis Gezi Rehberi

Tarihi kale 4.yüzyılda kurulmuş ve günümüzde içerisinde bir kilise ile ziyarete açık. Nari kala; “küçük kale” anlamındaymış. Manzara çok güzel ve buraya dilerseniz Avrupa Meydanı’ndan finikülerle çıkabilirsiniz ya da inişi buradan gerçekleştirebilirsiniz. Kalenin yakınında “Gürcistan Ana” heykeli var. Bu heykelin benzeri Ermenistan’da da bulunuyor fakat burada herhangi bir müze yok. akşam saatlerinde çıkmadan kontrol edin çünkü kale kapanıyor.

Mtatsminda Park

Tiflis’in en yüksek bölgesi ve içeride ne ararsanız var. Orman, lunapark, restoran, kafe.. Ulaşım ya finiküler ya da özel aracınızla yapılıyor. Özel araçla bile gitseniz belli bir yerden sonra otoparka bırakmanız gerekiyor.

Özetle Tiflis

Gezi planınızı 2-3 gün olarak yapabilirsiniz. Ben bir çırpıda anlattım ama mesafeler ve zaman bunda büyük faktör. Tiflis’te taksiyi rahatlıkla kullanabilirsiniz fakat taksimetre olmadığı için pazarlık yapmanız şart. Yoksa üzülebilirsiniz.
Öncesinde Batum’u görüp ardından Tiflis’e gelirseniz ne denli değişik bir şehir olduğunu görürsünüz. Eğlence hayatı ve kafeleri gerçekten güzel. Sokaklarda da ayrı bir doku var.

Share

Comments

  1. Gerçekten çok güzel ve keyifliydi Tiflis seyehatimiz …
    Her fırsatta o mistik havayı solumak istiyorum… Magaria 🙂

  2. gezmelerdeyim com : Ağustos 21, 2015 at 6:48 am

    Güzel geçmesine çok sevindim.Şehir gerçekten çok keyifli.Bir kez daha gitmek gerek 😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir