Avrupa’nın En İyi Yemek Festivalleri

Avrupa'nın En İyi Yemek Festivalleri

Avrupa’nın En İyi Yemek Festivalleri

Avrupa’nın En İyi Yemek Festivalleri yazısı Schengen vizeniz varsa ucuz uçak bileti de ayarlarsanız tam size göre. Bir çoğumuz gezip görmeyi sevdiğimiz kadar yeme içmenin de aşığıyız. Seyahat ettiğiniz ülkenin yemeklerini deneyimlemeyip, müziklerini dinlemedikten sonra neye yarar ki.
İşte bu yazı tam da mevsiminde hayat buluyor. Özellikle havayolu firmaları ardarda kamnapyalar yapıp Avrupa’ya ucuz uçak bileti satma derdindeyken.
Şimdi Avrupa’nın En İyi Yemek Festivalleri listesine birlikte göz atıp planlarımızı ona göre yapalım.

BELÇİKA

Taste of Antwerp

2017’de 28 Nisan 1 Mayıs arasında yapılması planlanan festival ülkenin en büyük yemek festivali olarak gösteriliyor. Festival Belçikalılar tarafından Antwerpen Proeft olarak biliniyor.

Shrimp Festival

Belçikalılar tarafından bu festivalin de adı; OOSTDUINKERKE. Oldukça zor ve nasıl telaffuz ediliyor bilmiyorum. Festivalin diğer bir özelliği de UNESCO tarafından somut olmayan değerler listesine alınmış olması. İsimden de anlayacağınız gibi karides avcılığı ve karides ile ilgili festival 21 Nisan 7 Mayıs arasında gerçekleşecek.

Kookeet Bruges

Festival 23 – 25 Eylül 2017 tarihlerinde gerçekleşecek. Gurmelerin mabedi olarak adlandırılan Bruges festivale ev sahipliği yapıyor. Birçok restoran ve şef bu festivalde hünerlerini gösteriyor.

ÇEK CUMHURİYETİ

Prague Food Festival

Avrupa'nın En İyi Yemek Festivalleri

Festival 26 – 28 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleşecek. Görkemli Prag Şatosu’ndan gerçekleşen festival 11. yılını kutluyor. Yemeğin yanında bira, çikolata ve şaraplara da ev sahipliği yapıyor.

DANİMARKA

Copenhagen Cooking

18 – 27 Ağustos 2017 tarihlerinde gerçekleşecek olan festival Kuzey Avrupa’nın en büyük yemek festivali olarak gösteriliyor. Festivalin ana konusu İskandinav yemekleri. Bunun yanında yemek workshopları ve şarap tadımları da mevcut.

FİNLANDİYA

Baltic Herring Festival

Festivalin lokal adı yine oldukça zor; SILAKKAMARKKINAT. Eski bir geleneği canlandıran festival 1 – 7 Ekim 2017 tarihlerinde gerçekleşecek.
Balıkçıların avlarını rıhtımda satarak başlayan festival kapsamında tekne v.b gibi yarışlar da düzenleniyor. O tarihlerde oldukça soğuk olur ama yine de düşünülebilir.

Taste Of Helsinki

Avrupa'nın En İyi Yemek Festivalleri

İsminde davet var. Ülkenin en büyük yeme, içme ve şarap festivali olarak gösteriliyor. Festival 15 – 18 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. Şehirde bulunan Michelin yıldızlı restoranların katılımıyla da renklenen festivalde piknikler düzenlenip bol alkol tüketiliyor.

FRANSA

Onfleur: Shrimp Festival (LA FÊTE DE LA CREVETTE)

Bir karides festivali de Fransa’dan. Festival 30 Eylül 1 Ekim 2017 tarihlerinde gerçekleşecek. Festivalde yeme içmenin yanında konser ve sanat etkinlikleri de ziyaretçilerle olacak. Öne çıkan ve meşhur diğer tatlar da elma şarabı ve hamur işleri.

Gourin: Crepe Festival (FÊTE DE LA CRÊPE)

Bu neden bizim aklımıza gelmedi diyebilirsiniz ama krep festivali de oldukça ünlü. Bu festival kapsamında dünyanın en büyük krepi de pişiriliyor ve bölgeye özgü karpuzları tatma imkanını yakalıyorsunuz. Krep Festivali 29 – 30 Temmuz 2017 tarihlerinde gerçekleşecek.

Arles: Rice Festival (FÉRIA DU RIZ)

Festival eski Arles şehrinde gerçekleşiyor. Roma arenası canlandırılıp, boğa güreşleri yapılıyor. Bölgeye has kırmızı Carmargue pirinci de festivalde ikramlar arasında. Bunun yanına büyük kazanlarda pişirilen deniz ürünlü paellalar da mevcut. Özetle festival sadece yemeklerle ilgili değil aynı zamanda İspanyol ve Eski Roma izlerini taşıyan bir kültür geçidi halini alıyor. 2017 yılında 9 – 10 Eylül gerçekleşecek.

ALMANYA

Weimar: Weimar Onion Market(WEIMARER ZWIEBELMARKT)

Avrupa'nın En İyi Yemek Festivalleri

Festival, Münih’in Oktoberfest’i olarak nitelendiriliyor. İnanmayacaksınız ama şehrin soğan pazarı 150 yaşın üstünde ve hala popülerliğini koruyor. Festival boyunca bol bol alkol tüketip, lezzetlerin tadına varabiliyorsunuz. Festival 13 – 15 Ekim 2017 tarihlerinde gerçekleşecek.

İNGİLTERE

Abergavenny: Abergavenny Food Festival

Galler’in en büyük etkinliği ödülünü alan festival büyük bir kitleye ev sahipliği yapıyor. 16 – 17 Eylül 2017 yılında gerçekleşecek festival, Galler’deki en büyük gurme günü olarak adlandırılıyormuş. 2016 yılında 30.000 kişiyi misafir eden festivalde; tadımlar, atölye çalışmaları ve söyleşiler de gerçekleşiyor.

Brighton: Foodies Festival

Avrupa'nın En İyi Yemek Festivalleri

29,30 Nisan – 1 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleşecek olan festival İngiltere’nin en büyük yiyecek içecek festivali olarak gösteriliyor. Çayın da popüler olduğu festivalde; ürün tanıtımları, gösteriler ve atölye çalışmaları yapılıyor.

Bristol: Bristol Food Connectios

8 – 10 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleşecek etkinlik tam anlamıyla yeme ve içmenin Davos’u. Aşçılık dersleri, atölye çalışmaları, gösteriler ve yeme içme hakkında tartışma panellerini kapsıyor. Ülke gastronomisi açısından büyük öneme sahip.

Nantwich: Nantwich Food & Drink Festival

Festivalin ilk başlardaki amacı, ülkenin kuzeyindeki üreticileri bir araya getirmekmiş ama işler büyüyünce geniş kapsamlı bir festival olarak devam etmiş. Bu festival kapsamında, yemekleri yanında alkol ve kokteyl çalışmaları da önem kazanmış. Festival 1 – 3 Eylül 2017 tarihinde gerçekleşecek.

MACARİSTAN

BÉKÉSCSABA : Csabai Sausage Festival(CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL)

Festival 19 – 22 Ekim 2017 tarihinde gerçekleşecek. Macaristan’ın çeşitli bölgelerinde bu ve buna benzer sosis festivalleri gerçekleşiyor. Bu festival en popüler olanı tabi. 500 kişinin katıldığı sosis yapma yarışması da bunun en iyi göstergesi. Ev yapımı şaraplar, geleneksel ev yemekleri ve konserler de festival kapsamında. Festivale katılmış biri olarak kesinlikle eğlenceli geçtiğini söyleyebilirim ama havanın soğuk olduğunu dikkate almanızda fayda var.

BUDAPEST: Gourmet Festival

Şehir kadar adını duyuramayan festival renkli ve bir o kadar lezzetli. Otoritelerin söylediğine göre, Macaristan’ın en iyi şefleri buradaymış. Geleneksel yemeklerin yanında konserler de festivale renk katıyor. FEstival 18 – 21 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleşecek.

İTALYA

FOLIGNO: The First Of Italy(I PRIMI D’ITALIA)

Festival Foligno kasabasında gerçekleşiyor ve klasik İtalyan yemeklerini barındırıyor. Örneklemelerle ortaçağdaki yemeklerin günümüzdeki hallerle gösterilip, atölye çalışmaları da yapılıyor. Festivalde yemeklerin sinemalarda nasıl gösterildiği de bazı örneklerle irdeleniyor. Festival 28 Eylül – 1 Ekim 2017 tarihlerinde gerçekleşecek.

ALBA: International White Truffle Fair(FIERA DEL TARTUFO)

Dünyanın en ünlü şefleri trüf mantarı için bu fuara geliyormuş ve fiyatlar dudak uçuklatan cinsten. Kilosu 1200 USD den de yüksek fiyatlara ev sahipliği yapan fuar bölgenin en ünlü etkinliklerinden. Sadece trüf yok tabi, bunun yanında çeşitli etler ve bölgeye özgü lezzetler de fuar bünyesinde yer alıyor.

HOLLANDA

Amsterdam: Rolling Kitchens (Rollende Keukens)

Festival 24 – 28 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleşecek. Bu tarihlerde araçların daha doğrusu kamyonların arkasına yapılan mutfaklar açık alanı festival alanına çeviriyor.
Hint Mutfağı ve bunun yanında bir çok eğlenceye ev sahipliği yapıyor.

Amsterdam: Taste Of Amsterdam

Amsterdam’da bulunan çok sayıda restoranın bir araya gelerek oluşturdukları festivalde eğlence ve yeme içme var. Bunun haricinde atölye çalışmaları da yapılacak alanlarda restoranlar hünerlerini ve lezzetlerini ziyaretçilere sunuyor. Festival 2 – 5 Haziran 2017 tarihinde gerçekleşecek.

PORTEKİZ

PORTIMÃO: Sardine Festival(FESTIVAL DA SARDINHA PORTIMÃO)

Her yıl Ağustos ayının ikinci haftası düzenlenen festival tam bir sardalya bayramı. Konser ve gösterilerin olduğunu festivalde çeşitli yarışmalar da düzenleniyor. Bu festival aslına bakarsanız bizdeki hamsi festivaline de benziyor 🙂 Tabi biraz daha uluslararası mecralarda sesini duyurup kitlelere açılmış yani pazarlaması her şeyde olduğu gibi iyi yapılmış.
Neden bizde de olmasın ki..

İSPANYA

O GROVE : Seafodd Festival(FIESTA DE MARISCO)

Avrupanın en büyük gıda festivallerinden biri olarak gösterilen deniz ürünleri festivali ekim ayı boyunca sürüyor. Çeşitli yemek sunumlarına yer verilen festivalde halk müzikleri ile katılımcıların eğlenmesi amaçlanıyor. Deniz ürünleri sevenler bu festivali kaçırmamalı.

İSVEÇ

STOCKHOLM: Taste Of Stockholm(SMAKA PÅ STOCKHOLM)

Festival 1 – 6 Haziran 2017 tarihinde gerçekleşecek. Bu süre zarfında müzik ve eğlencenin yanında İsveç’e özgü yemekleri de deneyimleyebiliyorsunuz. Festival Kungsträdgården’de yani Kralın bahçesi diye adlandırılan mekanda gerçekleştiriliyor.

İSVİÇRE

GRUYÈRES: Gruyere Cheese Festival(FÊTE DU FROMAGE À GRUYÈRES)

O kadar Avrupa ülkesinin içinde İsviçre’nin peynir festivali yapması garip gelebilir ama bölge peyniriyle meşhur. Listeye bakınca Hollanda’nın böyle bir festivali öne çıkaracağını düşünüyor insan. Peynir’e dair herşey var bu festivalde. Atölye çalışmaları, bilgilendirmeler ve satışlar da gerçekleştiriliyor.

LUGANO: Autumn Festival(FESTA D’AUTUNNO)

Lugano İsviçre’nin İtalyanca konuşan bölgesi. ve haliyle lezzetler de İtalyan izlerini taşıyor. 29 Eylül – 1 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek festival üzüm hasadıyla başlayacak. Anahtar kelimeyi bulduğunuza göre, bol bol da şarap bu festivale gelen ziyaretçileri bekliyor.

TÜRKİYE

Alaçatı Ot Festivali

Ülkemizden de bir festivali dahil edelim değil mi Avrupa’nın En İyi Yemek Festivalleri listesine. Her ne kadar “çok kalabalıktı” gibi şeyler özellikle son yıllarda duyulsa da adından söz ettirdiği kesin. Festival 2010 yılından beri Nisan ayında yapılıyor. Amacı, Ege’de yetişen çeşitli otları ve bunlarla yapılan yemekleri tanıtmak.

Time Out 101 Lezzet Festivali

Hafızamda yer eden festivallerden biriydi. Birçok ünlü markanın katılımıyla gerçekleşen festivalde; İstanbul’a dair hangi tadı isterseniz bulabilirsiniz. Şehrin lüks restoranlarının yanı sıra ayaküstü lezzet durakları da mevcut. Gün içerisinde canlı müziklerle yemekleri yerken akşam daha hareketli bir ortamla yediklerinizi yakabilirsiniz. İstanbul’a ait en güzel lezzet etkinliklerinden biri.

Son Olarak

Avrupa’nın En İyi Yemek Festivalleri listesi tamamsa sıra biletleri inceleyip yolculuk planları yapmakta. Bir ülkenin yemeklerini tanımak, o ülkeye ait çok şey öğrenmeyi de yanında getirir.
*Fotoğrafların bazıları festival web sitelerinden alınmıştır.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir