Kars’ta Nerede Ne Yenir?

Kars'ta Nerede Ne Yenir

Kars’ta Nerede Ne Yenir?

Kars seyahatinin en merak edilenleri arasında; “Kars’ta Nerede Ne Yenir” ve “Kars’ta Kaz Nerede Yenir” gibi sorular vardı. Aslına bakarsanız Kars seyahatinizde bunun neden sorulduğunu daha da iyi anlayacaksınız. Şehir hem kültürel hem de yemek açısından zengin daha doğrusu bölgeye göre çeşitlilikleri var ve gelen turistler de şehri gezerken bu zenginlikleri de tatmak istiyor.
Kabaca; Çıldır Gölü, Ani Harabeleri ve Şehir Merkezi turu attığınızda, havanın da etkisiyle bir yerlere oturup dinlenme ihtiyacı da hissediyorsunuz. Tabi bunda Kars’ın soğuk ikliminin de payı büyük.
Kars Mutfağı konusuna da biraz değinmek gerekirse; genelde et yemekleri ve hamur işleri meşhur. Yörenin geçim kaynağı, nüfus popülasyonu da buna etken tabi. Kars denince; kozmopolit bir yapıdan bahsedilir ve bunu yemeklerde, günlük yaşamda da rahatlıkla görebilirsiniz.
Şimdi gelin birlikte deneyimlediğim mekanlar hakkında ufaktan inceleme yapalım. Tabi bunların hepsi olumlu olacak değil bunu da belirteyim başta.

Kars Kaz Evi

Kars'ta Nerede Ne Yenir?Kars’ta Nerede Ne Yenir? sorusunun ilk cevaplarından biri kesinlikle kaz eti ama dikkat etmeniz gereken şeyler var. Bence deneyim kötü olursa, kaz etine karşı düşüncelerinizde bu bağlamda değişecektir.
Şehrin belki de en ünlü restoranı burası. Her mevsim kaz veriliyor ve turistlerin uğrak yeri. Adından da anlaşılacağı gibi kaz sunuluyor. Kaz etinin yanında; mantı, kavurma, kebap gibi ana yemekler bulunuyor. Ara sıcaklarda da; sarma, içli köfte, kızarmış patates gibi seçenekler var. Mevsimde değilseniz ben kaz etini pek önermiyorum daha doğrusu bence tadı yerinde değil ve pilav üstü servis edilmesi de görsel anlamda sizi pek tatmin etmeyebilir. Hatta ben görseli ekleyeyim de neyin geleceğini önceden görmüş olun siz. Fiyatı da aşağıda paylaşacağım.
Çorbalar: 10 TL
Tandırda Kaz Pilav Üstü: 40 TL

Oklava Ev Yemekleri

Kars'ta Nerede Ne YenirEv yemekleri bulabileceğiniz güzel bir mekan. Bildiğimiz ev yemekleri dışında yöreye özgü; kesme aşı çorbası, hangel gibi yemekler de var ve bence tercihiniz bunlardan biri olmalı. Ne de olsa Kars’a geldiniz ve burada da bir şeyler yemeden dönmek olmaz. Hangel konusuna biraz değineyim; normalde hamurun üzerine sadece soğan koyarmış yerli halk ama burada soğan ve kıyma ile zenginleştirilmiş. Tabi bildiğiniz hıngel gibi düşünmeyin; burada sadece haşlanmış hamur var yani içerisi dolu değil ama adet burada böyleymiş. Haliyle bize de bunu sorgulamak düşmez değil mi?
Çorbalar: 6 TL
Hangel: 14 TL

Sini Ev Yemekleri

Kars'ta Nerede Ne YenirHemen Oklava’nın yanında Sini Ev Yemekleri bulunuyor. Oklava’da olmayan piti yemeğini burada bulduğumuz için gelelim dedik. Piti aslında Iğdır bölgesinde Bozbaş olarak adlandırılan bir yemek. İran ve Azerbaycan coğrafyalarında da bulunuyor. Tabi burada safran değil de zerdeçal kullanılmış. Sunumu ve servisi de oralardakiyle neredeyse aynı. Burada da yemek öncesinde evelik çorbası içebilirsiniz. Bir takım otlardan yapılan bu çorba da lezzetli. Mevsimine denk gelirseniz kaz etini de burada yiyebilirsiniz. Tabi bu tarz mekanlarda Kars’ta Kaz Eti Nerede Yenir sorusundan ziyade; öncesinde randevu alıp sayı bildirmek elzem. Hazırlık yapılıp ona göre ayarlama yapılıyor.
Çorbalar: 7 TL
Piti: 35 TL

Kars Ayaz Restoran

Kars'ta Nerede Ne YenirBurayı da öğle yemeğinde deneyimleme fırsatını yakaladım. Aslına bakarsanız otantik bir yemek yok daha doğrusu daha çok kebap mekanı gibi düşünebilirsiniz burayı. Yalnız bir parantez açıp; Kars’ta yediğim en lezzetli evelik çorbasının burada olduğunu da söylemeliyim. Mekanda; Halep işi ezmeli kebap, çorba ve sütlaç tercih ettim. İlgili bir esnaf ve sıcak bir ortam var. Hayli merkezi bir yerde bulunuyor.
Çorbalar: 8 TL
Halep İşi Ezmeli Kebap: 24 TL
Sütlaç: 10 TL

Şehir Kulübü Restoran

Kars’ta alkollü bir mekan arayanlar; Süryani ve Gürcü şarabı içmek isteyenler için güzel bir alternatif olabilir burası. Bunun haricinde bira ya da rakı gibi alkollü içkiler de mevcut. Ayrıca peynir tabağı söyleyerek yöreye özgü peynirleri de tadabilirsiniz. Mekan sesli değil yani sohbet edebilir, keyif yapabilirsiniz. Oturma düzeni de sizi rahatsız etmeyecek türden. Masalar birbirine yakın değil, koltuklar da restoran tadında. Bununla birlikte sıcak bir ortam olduğunu da söylemeli. Tabi şehirde bu ve bunun gibi pek alternatifin olmayışı da olumsuz durumlardan.
Kadeh Şarap: 25 TL
Bira: 20 TL
Peynir Tabağı:

Çıldır Gölü Kütük Ev

Kars’ta Nerede Ne Yenir yazısında nihayet Çıldır taraflarına geldik. Göl donmadıysa, herhangi bir göl kenarı havasını alacağınızı unutmayın. Bu yüzden donmuş bir Çıldır sizi mutlu edecektir baştan söyleyeyim.
Önceki yazdığımız mekanların hepsi Kars Merkez’de yer alıyordu ama burası Çıldır Gölü kıyısında bulunuyor. Dışarıdan bakınca gerçekten lüks ve güzel bir yapı. Göl kenarında olması ve korunaklı hali de cezbediyor. Mekanda köfte, balık gibi yiyeceklerin servisi var ama alkol yok. Göl etrafında ilerlerseniz bu mekan haricinde de balık satan işletmeler mevcut.
Yörenin meşhur balığı da sarı balık olarak adlandırılan bir balık türü.
Balık Çeşitleri: 25 – 30 TL civarında

Kars’ta Kaz Eti Nerede Yenir?

Kilit sorunun cevabını biraz sonlara sakladım. İlk sorulanlardan biri; kaz etinin tadı nasıl ve Kars’ta kaz eti nerede yenir oluyor genelde. Mekanlar hakkında deneyimlerimi paylaştım ve mevsim harici kaz eti yemek pek tatmin etmeyebilir sizi. Tabi kaz etinin tuzlu olduğunu, proses gereği de tuza fazlaca maruz kalıp tadının değiştiğini söylemekte yarar var. Belki siz de tercihinizi yaparken ortaya söyleyip ardından daha fazla sipariş verebilirsiniz. Bu sayede kaz etinin size göre olup olmadığını anlar, ona göre de deneyiminizi daha iyi sonuçlandırırsınız.
Kaz eti yemeden dönmeyin elbette demiyorum ama yöreye özgü bir tat olduğunu da söylemekte fayda var.

Fiyatlar, Sunum ve Lezzet Hakkında

Kars'ta Nerede Ne YenirKars’ta Nerede Ne Yenir? konusunu irdelerken aslında deneyimlerimi paylaşmaya çalıştım sizlerle. Bazısı önceden duyduğum, bazısı da ilk kez duyup deneyimlediğim yerlerdi doğrusu.
Sosyal medya paylaşımlarında genelde fiyat konusu dillendirildi. Evet İstanbul ayarında fiyatlar var ama sunumlar zayıf ve İstanbul kalitesinde değil yani mekanlara giderken bunlarla karşılaşacağınızı bilmekte fayda var. fiyat konusunda da turizmin etkisi elbet kendini göstermiş. Burada özellikle lezzet konusunda biraz da arz talep meselesi ortaya çıkıyor. Örneğin; mevsimi olmadığı için kaz eti yemek; Kars’ta Kaz Nerede Yenir? sorunuza da güzel bir cevap vermeyecektir. Hem pahalı hem de tatsız gelebilir. Tabi fiyatı değerlendirirken, kaz etinin geçirdiği aşamaları da dikkate almak gerekiyor.

Her Zaman Daha İyisi Vardır!

Kars’ta Nerede Ne Yenir? Listesini bu şekilde belirledik ama bunlar kısa günler içinde deneyimlediklerim. Bunun haricinde de şehrin turistik, bunun yanında da hayli popüler olduğunu düşünürsek; mekanlara yenilerinin de geleceğini düşünüyorum. Deneyimlemediğim ancak güzel yerler de elbet vardır. Bu yüzden önerilere açığım, kaldı ki listeyi de bir daha ki Kars seyahatimde güncelleyip; Kars’ta Nerede Ne Yenir? sorusunu dinamik tutmaya çalışacağım.
O zamana kadar elimizdeki mekanlar bunlar. Umarım Kars’ta Nerede Yemek Yenir sorunuza cevap olmuştur. Siz de düşüncelerinizi paylaşıp katkı sağlayabilirsiniz. Daha detaylı bilgiler ve görüntüler isteyenleri Gezmelerdeyim İnstagram hesabına alalım.
Afiyet olsun..

Share

Comments

  1. Gezi Notları : Kasım 19, 2018 at 3:48 pm

    Yakında Kars’ta olacağız. Fotoğraflayacağız, izlenimlerimizi yazacağız. Yiyecek önerileriniz bize kolaylık sağlayacak. Teşekkür ederiz. Konaklama önerilerinizi alabilir miyiz?

  2. Ellerinize sağlık hem yararlı hem de tarafsız bir yazı olmuş. Bunun ışığında gezeceğiz. Emeğinize sağlık tekrar

  3. Yaren Yılmaz : Kasım 20, 2018 at 2:01 pm

    Çok güzel olmuş yazınız. Ellerinize sağlık. Lütfen güncel tutun ve ben de Aralık ayında gideceğim.

  4. Çok teşekkürler. Kaz eti denemek istiyoruz ama görüntü tavuk pilav gibi cidden. Daha zengin beklerdim

  5. Abi ellerine sağlık yazı harika olmuş. Kars seyahatimde işime yarayacak. Bu arada gezilecek yerleri de yazsan tadından yenmez 🙂 Ankara’dan selamlar

  6. Kenan Bey,
    Kıyafet konusunda öneriniz var mı? Yemek konusunu çözdük sayenizde 🙂 Şimdiden cevap ve ilginiz için teşekkürler

    • Müjde Hanım,
      Kars soğuk dolayısıyla kat kat giyinin derim. Boyunluk, rüzgar geçirmeyen bir mont iyi olabilir. Malum Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü açık alanda yer alıyor. Kapalı bir alan yok pek gezecek. Ben teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir