Esir Kampında Fotoğrafçılığı Öğrenen: Ahmet İzzet Bengüboz

Esir Kampında Fotoğrafçılığı Öğrenen: Ahmet İzzet Bengüboz

Esir Kampında Fotoğrafçılığı Öğrenen: Ahmet İzzet Bengüboz

Size bilmem ama ben Şems-i Tebrizi’nin şu söze yürekten inanırım ve çok severim; “Olmadı diye sızlandığın duaya, gün gelir olmadı diye şükredersin”. Esir Kampında Fotoğrafçılığı Öğrenen: Ahmet İzzet Bengüboz’un hikayesi de tam bu sözü doğrular nitelikte. Belki biraz farklı düşünmek gerekiyor bağdaşlaştırmak için ama; esir kampına düşüp sonrasında İngilizce ve fotoğrafçılığı öğrenseniz sanırım daha kolay olurdu hayal etmesi.
Geçen günlerde Mudurnu’da Gezilecek Yerler, Mudurnu’da Nerede Ne Yenir? yazısını paylaşmıştım sayfada. Ahmet İzzet Bengüboz’u da burada tanıma fırsatım oldu daha doğrusu eserlerini görüp hikayesini dinledim başka ağızlardan. Ne yazık ki kendisi vefat etmiş ancak eserleri duvarları süslüyor ve Mudurnu, aynı zamanda da Anadolu tarihine ışık tutuyor.

Ahmet İzzet Bengüboz

Ahmet İzzet Bengüboz, 1969 yılında vefat etmiş ve uzunca bir süre doğup büyüdüğü Mudurnu’da ikamet etmiş. Öğrencilik yıllarında Birinci Dünya Savaşı’nın da başlamasıyla yedek subay olarak orduya alınmış. Kaskaflarda savaştıktan sonra önce İstanbul’a, ardından da Sina Cephesine gitmiş. Kader bu ya Sina Cephesinde esir düştükten sonra; Mısır İskenderiye’de bulunan Seydibeşir Esir Kampı’na götürülmüş. Asıl değişim de burada başlamış. Yaklaşık 30 ay boyunca burada esir hayatı yaşarken; İngilizce öğrenip ardından da fotoğrafçılığa merak sarmış. Fotoğrafçılığı çok seven Ahmet İzzet Bengüboz, kamptaki esirlerin fotoğraflarını çekmiş.
Savaşın bitmesiyle Mudurnu’ya dönen Bengiboz, Nüfus Müdürlüğü bünyesinde çalışmaya başlamış. Tabi tutkusu olan fotoğrafçılığı da yapmaya devam etmiş.

Anadolu’dan Bir Tanık: Bengüboz

Esir Kampında Fotoğrafçılığı Öğrenen: Ahmet İzzet Bengüboz

Öyle güzel kareler yakalamış ki Bengiboz; o dönemlerde memuriyet harici iş yapması yasak olmasına rağmen fotoğrafçılığa devam etmiş. Bir çok kare yakalamış, zamanın bayramlarında ne yapılıyorya da günlük hayat nasıl gibi sorulara sanatıyla cevap vermiş. Sadece birkaç karesine bakarak ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.
Mudurnu’ya yolunuz düşerse hem etrafı gezip hem de bu fotoğrafların bazılarını yakından görebilirsiniz.
2016 yılında da Tophane-i Amire binasında, “Anadolu’dan Bir Tanık: Bengüboz” adıyla fotoğrafları sergilenmiş.
Yaşadığı zamanın hayli ilerisinden gidip, bizlere de o döneme ait çok güzel bilgiler bırakmış. Mudurnu’nun da şansı.. Detaylar için Mudurnu Belediyesi web sitesi.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir