Eskişehir Gezi Rehberi
Eskişehir Gezi Rehberi
İstanbul’a yakın yerlerin en güzellerinden biri Eskişehir. Madem bu kadar güzel o zaman Eskişehir Gezi Rehberi yazısı seyahatinize ışık tutsun. Yazının başında da belirteyim bana göre Orta Anadolu’nun en güzel şehri Eskişehir.
Öğrencileri, Çi Böreği, Balaban Kebabı, Porsuk Çayı ve Anadolu Üniversitesi ile anılan bu yerleşim biriminde; Hayat çevre şehirlere göre daha hareketli ve canlı. Caddelerde yürüdüğünüzde Avrupa’nın şirin bir şehrinde yürüyorsunuz hissine kapılmanız kaçınılmaz.
Nasıl Gidilir?
Tren ile Ulaşım:
Eskişehir’e İstanbul, Ankara ve Konya’dan tren ile ulaşım mevcut. İstanbul – Eskişehir arası yaklaşık 2 saat 30 dakika. Ankara- Eskişehir arası ise 1 saat 30 dakika. Konya-Eskişehir arası ise 2 saat 15 dakika. Bu hatlarda hızlı tren kullanılıyor ve oldukça konforlu. İstanbul’dan Eskişehir’e trenle gitmek çok zevkli ancak Pendik’e ulaşımı göze almanızda fayda var. Örneğin; ben Avrupa yakasında oturuyorum ve Pendik’e gitmek Yalova’ya gitmekten zor.
Otobüs ile ulaşım:
Bir çok otobüs firması Eskişehir’e gidiyor. Eskişehir Otogar’dan şehir merkezine de ulaşım raylı hatlarla sağlanabilir.
Eskişehir’de Görülmesi Gereken Yerler
Eskişehir Gezi Rehberi yazısında, şehre ulaşım yollarını aktardıktan sonra gezilecek yerler hakkında da madde madde sıralama yapalım
Haller Gençlik Merkezi
1930 ‘lu yıllarda inşa edilen yapı geçtiğimiz senelerde meyve ve sebze hali olarak kullanılıyormuş. Günümüzde kafe ve restoranları barındıran pasaj havasında hizmet veriyor. Ayrıca Tepebaşı Sahnesi Tiyatrosu’ da burada. Yakınına kurulan alışveriş merkezi sebebiyle oldukça sakin ve ne yazık ki hak ettiği değeri bulamadığı ortada. Otantik görüntüsü, eski bir iş hanına benzer haliyle oldukça şirin.
İki Eylül Caddesi
Kısaca şehrin kalbi ve trafiğe kapalı caddesi olarak özetleyebiliriz. Şehrin önemli tramvay hattı da buradan geçiyor. Gece gündüz oldukça hareketli ve uyumuyor. Bolca mağaza, restoran ve kafe bulmanız mümkün.
Odunpazarı Evleri
Eskişehir’in en eski yerleşim yeri Odunpazarı. Bir rivayete göre Eskişehir’e yerleşmeyi düşünen ilk halk Odunpazarı ve şimdiki Porsuk Çayı’nın olduğu alana birer koyun ciğeri asmış. Hangisi çok dayanırsa orayı yerleşim bölgesi seçeceklermiş. Odunpazarı’na asılan ciğer daha geç bozulmuş ve ilk yerleşim yeri olarak Odunpazarı seçilmiş. Haliyle Osmanlı ve Selçuklu eserleri burada mevcut. Aslına uygun restore edilen evler görmeye, sokaklar yürümeye değer. Bir çok hediyelik eşya satıcısı da burada ve sevdiklerinize çeşitli hediyeler alabilirsiniz.
Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi
Eskişehir’in simgesi. Şair Fuzuli Caddesi, Atatürk Caddesi ve Porsuk Çayı arasında bulunan bölge önceden şehrin tanınmış ailelerinden birine aitmiş. Bu yüzden bölge “Yalaman Adası” olarak anılmaya başlanmış. Bu bölge porsuk kenarı bir gezi ve eğlence bölgesine dönüşmeye başladıktan sonra isim “Adalar” olarak kalmış. Etrafta bulunan kafelerde oturup keyif yapmadan dönmemeniz gereken yer. Yaz aylarında gondol turu da yapıp bu keyfi ikiye katlayabilirsiniz.
Eti Arkeoloji Müzesi
Ülkemizde bulunan en iyi arkeoloji müzelerinden biri desem abartıyor olmam sanırım. Gerek düzenlemesi gerekse zenginliği ile göz dolduruyor. Her ne kadar alt katta kermes düzenleniyor olsa da bu kısmı görmezden gelebilirsiniz. Ben gibi meraklıysanız gezip görmek için 3-4 saatinizi verebilirsiniz.
Ayrıca müzenin temelleri 1945 yılında Eskişehir Alaaddin Cami’nde eserlerin toplanmasıyla atılmış. Bunun yanında Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de özel sektör desteği ile hayata geçirilen ilk müze olma özelliğini taşıyor. Müzede toplamda 22.500 eser bulunuyor fakat bunların sadece 2000 tanesi sergileniyormuş.
Detaylar için sayfayı tıklayabilirsiniz
Taşbaşı Çarşısı
Şehrin açık hava ve Anadolu izlerini üzerinde barındıran çarşısı. Kuyumculardan, aktarlara, kumaşçılardan restoranlara kadar birçok mekan bulmak mümkün.
Lületaşı Müzesi
Eskişehir Kurşunlu Külliyesi içinde yer alan bu ufak müzeye giriş ücretsiz. Eskişehir ile özdeşleşmiş lületaşı eserlerini görebilirsiniz.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
Tarihi Odunpazarı Evlerini gördükten sonra bu güzel müzeyi de gezebilirsiniz. Konak içerisinde yer alan müzede bir çok sanatçıya ait eser mevcut. Etkileyici eserler bu müzede sergileniyor ve ziyaret edilecekler listenizde olmalı.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi
Şehrin en popüler müzelerinden ve Odunpazarı’nda bulunuyor. Osmanlı Devleti padişahlarından, dünya liderlerine, sanatçılardan sporculara kadar bir çok ünlünün balmumu heykelini bulmak mümkün. Bana denk gelmiş olabilir ama oldukça kalabalıktı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen şöyle anlatıyor müzeyi; “Biz tarihimizin ürünüyüz ve yetiştirdiğimiz insanlar kadarız. Gurur duyulacak bir tarihimiz var. Gurur duyulacak insanlar yetiştirdik ancak tarihimize de insanlarımıza da hak ettikleri değeri veremediğimizi düşünüyorum. Bal mumu heykeller, tarihle ve ünlü kişilerle insani bir temas kurmaya çok uygun. Bal mumu heykelleri bu yüzden seviyorum. Umuyorum ki yaptığımız heykeller tarihimizle insanımızla yani kendimizle barışmak konusunda karınca kararınca da olsa bir katkı yapacak. Ziyaretçiler onların yanında çektirdikleri fotoğraflar sayesinde canlılarıyla bir araya gelmiş ve tanışmış olmak gibi anılara sahip olacak.”
Sazova Parkı
Büyükçe bir park düşünün. İçerisinde Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Tren rayları, yapay gölet v.b. gibi bir çok eğlence alanı var. Kütahya yolunda yer alan parkta dilerseniz yeme içme mekanları da mevcut. Yazın ayrı kışın ayrı havası var.
Eti Sualtı Dünyası
Sazova Parkı’nda bulunan akvaryum içerisinde birçok canlıyı bulmak mümkün. 2011 yılında yapımına başlanan Eskişehir ETİ Sualtı Dünyası, Türkiye’de belediye işletmesindeki ilk özel sektör katkılı akvaryum olma özelliğini taşıyor. Hayvanat Bahçesi kompleksi içerisinde yer alan ilk akvaryum olarak da nitelendirilen Eti Sualtı Dünyası’nın yapımı 2,5 yıl sürmüş. İstanbul’daki rakiplerine oranla oldukça küçük fakat giriş ücreti olarak bir o kadar makul. Her ne kadar sevdiğim mekanlar arasında yer almasa da bu yapay dünyayı ziyaret edebilirsiniz.
Karikatür Müzesi
Eskişehir Gezi Rehberi yazısının en eğlenceli durağı. Eski bir Odunpazarı Evi’nin restorasyonu ile yapılan müzede bir çok karikatür mevcut. Bir karikatür sever olarak gidilip görülmeli.
Şelale Park
Şehrin en yüksek noktalarından birine kurulan yapay şelale ve park alanı. Ne garip değil mi ? Doğal alanları yok edip yerine yapaylarını dikip bununla da övünür haldeyiz. Neyse işin bu boyutu bir kenara içerisinde; kafe, oyun parkı ve restoran bulunan alanda zaman geçirip manzarayı seyredebilirsiniz.
Devrim Otomobili – Tülomsaş
Eskişehir Gezi Rehberi yazısında sadece kısa değineceğim ama adına film bile çekildi. Bence oldukça önemli bir konu.
1961 yılında Türkiye’de üretilen ve tasarlanan ilk yerli otomobil. Yıl 2017 ama hala yerli bir otomobili olmayan ülkenin vatandaşı olarak bunu yazıyorum. Camla kaplı bir alanda sergilenen otomobilden yalnızca 3 adet üretilmiş. Şuan bir tanesi TÜLOMSAŞ’ta sergileniyor. Mesai saatleri içerisinde ücretsiz olarak görebilirsiniz.
Recommended Posts
Bozcaada’da Nerede Ne Yenir?
Temmuz 12, 2020
Doğu Ekspresi Yolculuğu Hakkında Önemli Bilgiler
Kasım 14, 2019