Fatih Sultan Mehmet’in Akıl Hocası Akşemseddin’in Kabri Nerede?

Akşemseddin'in Kabri Nerede

Fatih Sultan Mehmet’in Akıl Hocası Akşemseddin Hazretleri’nin Kabri Nerede?

Şöyle kısa bir araştırma ile Akşemseddin’in Kabri Nerede? diye sorsanız aslında uzak olmadığını anlayacaksınız. Hem de İstanbul’a ve Ankara’ya araçla gidilecek mesafede. Öncesinde bu konuya Göynük Gezi rehberi yazısında da değinmiştim. Şuraya o yazının da linkini bırakayım.

Akşemseddin Hazretleri Kimdir?

Asıl adı Mehmet Şemseddin ve 1389 yılında Şam’da doğmuş. Şam’dan İran’a, sonrasında da Halep’ten Ankara’ya gelen Akşemseddin; eğitimini tamamladıktan sonra 2. Mehmet’in hocalığına tayin edilmiş. 2.Mehmet yani Fatih Sultan Mehmet’e, İstanbul’un fethinde katkıda bulunmuş; aynı zamanda da çocukları, müritleri ve öğrencileriyle fetih ordusuna katılmış.
İstanbul’un fethi sonrasında gerçekleşene bu olay da Akşemseddin’in tanınmasına yardımcı oluyor; Fatih sultan Mehmet Akşemseddin ile İstanbul’a giriş yaparken; Akşemseddin’i padişah sanıp çiçek uzatıyorlar. Bunun üzerine Akşemseddin de yanında bulunan Fatih Sultan Mehmet’i işaret ederek; “padişah o ben değilim” diyor. Aynı şekilde Fatih Sultan Mehmet şu sözleri sarf ediyor; “Hünkar benim ama, o benim hocamdır. Çiçekler O’na Layıktır.”
Bir diğer kısım da İstanbul’un fethinden sonra Ayasofya’da ilk cuma namazını Akşemseddin’in kıldırması. Fatih Sultan Mehmet, hutbeyi tamamladıktan sonra Akşemseddin’i imâmete geçiriyor.

Akşemseddin’in Kabri Nerede?


Fetih sonrası İstanbul’da kalmak istemeyen Akşemseddin, Göynük’e çekiliyor ve burada 70 yaşında hayata gözlerini yumuyor. Akşemseddin Hazretleri ve çocuklarının kabri, ilçe merkezinde bulunan türbe içerisinde bulunuyor. Hemen yanında da aynı ismi taşıyan bir cami yer alıyor. Aynı zamanda ilçede; Geleneksel Akşemseddin Hazretlerini Anma Günü Etkinlikleri düzenleniyor.

Akşemseddin ve Tıp

En önemli ve ilginç konulardan biri de bu bence. Akşemseddin’in ölümünden yaklaşık 200 yıl sonra deneyle keşfedilen mikrop ile ilgili Maddetü’l-Hayat kitabında şöyle bahsediyor:
“Hastalıkların insanlarda teker teker ortaya çıktığını sanmak hatadır. Hastalık, insandan insana bulaşmak suretiyle geçer. Bu bulaşma; gözle görülmeyecek kadar küçük, fakat canlı tohumlar vasıtasıyla olur.”
Hollandalı bilim insanı Antonie Philips van Leeuwenhoek; nam-ı diğer mikrobiyoloji’nin babası bu keşfi deney yoluyla ispatlıyor.

Geleneksel Akşemseddin Hazretlerini Anma Günü Etkinlikleri

Her yıl mayıs ayında, Akşemseddin Hazretleri Vakfı tarafından düzenlenen etkinliklere katılabilir ve bunun yanında ilçeyi de gezebilirsiniz. Etkinlik kapsamında; mehter takımı ve semazen gösterisi, ilahi konseri gerçekleştiriliyor. Sonrasında da Mevlid-i Şerif okutulup etli pilav ikramı yapılıyor.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir