Gaziantep’te Gezilecek Yerler
Geziyle ilgili birkaç ipucu vereyim sizlere;Belediye otobüsleri ile merkeze 5 TL karşılığında rahatlıkla ulaşıp Gaziantep’i adım adım keşfedip lezzet duraklarına uğrayabilirsiniz.
Tarihe tanıklık etmiş bu güzel şehirde nereleri gezmeli ? Gaziantep Gezi Rehberi
Gaziantep Kalesi
Yerli halktan aldığım bilgiye göre bu kalenin aynısı Suriye Halep’te de varmış ve içerisinde ” Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi ” bulunmakta.Müzede Gaziantep’in yaptığı savunma panoramik şekilde sergileniyor.Müzeye giriş ücretsiz.
Bakırcılar Çarşısı
Kaleden inerken sağ tarafınızda kalan tarihi bir çarşı.Bakırdan üretilmiş süs ve mutfak eşyasına birçok şeyi bulmak mümkün.Pazarlık sünnet lafı geçerli 🙂
Zincirli Bedesten
Turistik bir mekan.Han içerisinde Gaziantep’e özgü birçok şeyi bulabilirsiniz.
Gaziantep Camileri
Bir kısmı önceden kilise olan ve günümüzde cami olarak hizmet veren çok güzel yapılar var bu şehirde.Bunların başlıcaları;Şirvani Cami,Handaniye Cami,Kurtuluş Cami
Gaziantep Hanları
Zamanında bu şehirde 30 civarında han varmış fakat bir kısmı zamana dayanamayarak yıkılmış.Günümüzde ayakta kalan hanların bir kısmı ; Buğday Han,Gümrük Hanı,Kürkçü Han,Yemiş Han..
Almacı / Elmacı Pazarı
Rengarenk bir pazar burası ve çeşit çeşit baharatları bulabilirsiniz.Baharatın yanısıra yemiş çerez de mevcut.
Bey Mahallesi
Restore edilmiş eski Antep evlerini bulabileceğiniz bir mahalle.Dar sokaklarda yürüyüp herhangi bir kafede oturarak bir şeyler içebilirsiniz.Buna benzer sokaklar kale çevresinde de bulunuyor.
Bayazhan Kent Müzesi
Tarihi bir han ve Antep kültürü ile ilgili çok şeyi burada bulabilirsiniz.İçerisinde lüks ve pahalı restoranlar var.Ben burada yemek yemeyi uygun bulmadım etrafa göre gereksiz pahalı.
Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Gaziantep mutfağı,yeme içme kültürüne ait ne ararsanız bu müzede sergileniyor.Hemen hemen 1 saatinizi alır ve giriş ücreti öğrenci 50 kuruş Tam : 1 TL
Müze içerisinde tv de belgesel niteliğinde de bilgi veren bir yayın yapılıyor.Benim çok ilgimi çekti.Misafire ikram edilen yiyecekler v.s bile tanıtılıyor.
Hasan Süzer Etnografya Müzesi
Karagül dizisi nedeniyle sergi kaldırılmış ve ziyarete kapatılmış.Şaka yapmıyorum birçok yerde bununla ilgili yorum bulabilirsiniz.Yorumsuz!
Pişirici Mescidi ve Kasteli
Gaziantep’te 6 tane kastel mevcutmuş.Eskiden evlerde su yokken,yer altında açılan kanallar aracılığıyla kastel denen yerlere sular biriktirilirmiş.Halk buraya gelip çamaşır yıkayıp,banyo yaparmış.Arapça Kastel;Suyun yer altında ayrıldığı alanlara deniyormuş.
Zeugma Mozaik Müzesi
Meşhur Çingene Kızı Mozaiği
Ülkemizde görebileceğiniz en güzel müzelerden biri.Zeugma Antik Şehri’nde çıkarılan mozaikler bu müzede ve oldukça geniş bir alanda sergileniyor.Otoparkı var ve müze kart ile ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz.Bana soracak olursanız 3-4 saat vermeniz gerekiyor ve eğer imkanınız varsa haftaiçi ziyaret etmeyi deneyin.Önemli bir bilgi;müzeye girmeden önce muhakkak film gösterimine bilet alıp Zeugma Antik Kenti ve Uygarlığı hakkında bilgi alın.Film ücreti de 5 TL.
Zeugma Antik Kenti – Belkıs Köyü
Baharda gitmenin en güzel yanı da renk cümbüşü
Gaziantep Nizip ilçesine 10 km mesafede yer alıyor ve mozaiklerin bir kısmı da burada sergileniyor.Giriş ücretsiz.Ben gittiğimde müze görevlisi yoktu fakat korucular eşliğinde müzeye girdim.Müzeden çıkınca Birecik Barajını ve bu güzel manzarayı izleyebilirsiniz.Aldığım bilgilere göre yeni mozaikler çıkartılıp Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenecekmiş.
Fevkani Kilisesi – Nizip
Madem Belkıs Köyü’ne kadar geldiniz yol üzerinde bulunan Fevkani Kilisesi’ni de atlamayın derim.Yapım tarihi bilinmiyor fakat yapı 1800’lü yıllarda camiye çevrilmiş.Günümüzde “Engelliler Merkezi” olarak hizmet veriyor.İçeride herhangi bir figür v.s bulunmuyor muhtemelen boyandı ya da üzerine sıva çekildi.
Özetle :
Gaziantep gezilip görülmeli..İlerleyen günlerde lezzet durakları ile ilgili yazımı paylaşacağım.Yolunuz açık olsun
Recommended Posts
Bozcaada’da Nerede Ne Yenir?
Temmuz 12, 2020
Doğu Ekspresi Yolculuğu Hakkında Önemli Bilgiler
Kasım 14, 2019