Gökçeada Gezi Rehberi

Gökçeada Gezi Rehberi

Gökçeada Gezi Rehberi

Malum havalar fena halde ısındı ve özellikle İstanbul’a yakın yerler ile ilgili arayışlar hızla devam ediyor. Gökçeada Gezi Rehberi de haftasonu kaçamakları listesinde zirveye oynayacak yerlerden.

Gökçeada İle İlgili Kısa Bilgiler

Gökçeada Çanakkale’nin bir ilçesi konumunda ve Türkiye’nin en büyük adası ünvanına sahip. Adada bulunan İnciburnu, Türkiye’nin en batı noktasını oluşturuyor. Ayrıca Gökçeada 2016 itibarıyla Sakin kentlerden(Cittaslow) birisi olmaya hak kazanıyor.

Gökçeada’ya Nasıl Gidilir?

Haliyle adaya ulaşım sadece feribot ile yapılabiliyor.
Otobüs ile gelmek isterseniz; İstanbul-Çanakkale otobüslerine binerek Ecea­bat’ta in­meniz ve oradan Kabatepe minübüsüne binmeniz gerekiyor.
Orta Anadolu ve An­ka­ra’dan gelecekseniz Ça­nak­ka­le’ye ulaşmanız; Otobüsten indikten sonra Ça­nak­ka­le-Gök­çea­da arasında dü­zen­le­nen de­niz oto­bü­sü se­fer­le­ri­ne transfer olmanız gerekiyor.
Bunun haricinde diğer alternatifi uygulayıp İstanbul’dan geliyormuş gibi Ka­ba­te­pe’den kal­kan fe­ri­bot­la­ra bi­nmelisiniz. Tabi bunun için de haricen minibüs kullanmanız gerekecek.
Araba ile gelenler aslında aynı yolları izleyip Kabatepe’ye ulaştıktan sonra feribot kullanmalılar. Feribot yolculuğu 1,5 saat kadar sürüyor. Sefer bilgileri için Gestaş ‘ın web sitesini ziyaret edip detaylı ve güncel bilgileri alabilirsiniz. Gökçeada Gezi Rehberi yazısının en önemli konularından biri olan ulaşımı çözdük şimdi ada gezmelerine başlayabiliriz.

Gökçeada’da Görülmesi Gereken Yerler

Ufak bir tavsiye; adaya geldiğinizde aracınızın olması şart gibi bir şey bence. Hem yazının başında bahsettiğimiz gibi ülkenin en büyük adası hem de görülecek yerler o denli birbirine yakın değil.

Rum Köyleri

Listenin ilk sırasına koyuyorum ki muhakkak görün diye. Adada yüzyıllardır Rumlar yaşarmış hatta şöyle bir sayı paylaşayım sizlerle; 1960 yılında 5487 Rum yaşarken şuan sayı 300 ün altına inmiş. Hatta 1960 yıllarındaki Türk nüfusu da 290 civarındaymış. Başlıca Rum köyleri; Bademli, Zeytinli, Tepeköy ve Dereköy. Bu köyler aynı zamanda sit alanına alınarak korunuyor ve nüfusun çoğunluğunu oluşturuluyor.
Bu köyleri gezerken hem lezzetli yemekler yiyip hem de güzel kareler yakalayabilirsiniz. Bir de dibek kahvesi tabi.. Ulaşım konusuna gelecek olursak; adadaki yerleşim tepelere yapılmış ve sahilde neredeyse pek bir yerleşim alanı yok. Haliyle araç kullanmak gerek.

Gökçeada Tuz Gölü

İki plajın arasında bulunan bu güzel doğa harikası, yağmur suyu ve yağmurlarla oluşuyor. Göl yazın buharlaşıp tamamen bembeyaz bir görüntüye bürünüyor. Gölden çıkan siyah çamur da turistlerin ilgi duyduğu yerler arasında. Bu çamurun içerisinde bol miktarda kükürde rastlanmış ve romatizma, sedef, kireçlenme gibi hastalıklara iyi geldiği söyleniyor.
Özellikle yaz akşamlarında, dolunayda bu gölde yürüyüşler düzenleniyor. Kısmet olmadı bana ama çok güzel görüntüler elde ediliyormuş demedi demeyin. Bir de sonbahar gibi flamingoların güzergahı olduğundan iyi kareleri yakalama şansınız yüksek.

Sualtı Milli Parkı

Henüz dalmamış biri olarak bu konu hakkında bir bilgi veremeyeceğim ama Türkiye’nin ilk sualtı parkı olduğunu söyleyebilirim. Konum, bölge ve deniz özelliğinden dolayı pek çok canlıya ev sahipliği yapıp aynı zamanda da deniz mağaralarına ev sahipliği yaptığı vurgulanıyor.
Bölgede bulunan kurumlardan izin alıp; bir gruba dahil olup siz de Sualtı Milli Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Tepeköy Çınaraltı

Sıra geldi en güzel manzaraya. Çok bunalıp, serin bir yer olsa da şöyle efil efil esse derseniz burası ilaç gibi gelecektir. 600 lü yaşlarda bir çınar ağacı var ve tüm heybetiyle orada duruyor. Adanın en yaşlı çınar ağacı olma özelliği de kendilerine ait. Hemen Çınarın yakınında da bir çay bahçesi var. Tedarikli gitmediyseniz hem çay içip hem de piknik yapabilirsiniz. Gerçekten bu nokta çok keyifli.

Peynir Kayalıkları

Burayı ancak tekne ile görebiliyorsunuz ve Kaleköy Limanı’na yaklaşık 15 dakikalık, Kuzu Limanı’na da 5 dakikalık mesafede bulunuyor. Tamamen doğal oluşum ve peynire de benzediği için bu adı almış.
Tabi bölge halkı da hemen efsane yazmış burası için;
Cimri aynı zamanda da zengin bir kadın cennete gidebilmek için peynirleri üstüste koyup burada biriktirmeye başlamış. Tanrı da bu paylaşmayan kadına kızıp peynirlerini taşa çevirmiş.
Yani kıssadan hisse; paylaşıyoruz arkadaşlar yoksa Allah taş eder.

Kaya Mezarı

Baştan söyleyeyim kolay bulamayacağınız bir nokta yani ona göre bilgi alıp gitmenizde fayda var. Aydıncık plajından Uğurlu Köyü’ne doğru giderken sağda yer alıyor. İki tane kaya mezar var. Haliyle kendi hallerinde duruyorlar ve tabela da yok ama etraftaki plajlara giderken burayı da ziyaret edebilirsiniz.

Gökçeada Plajları

Plajlar da Gökçeada Gezi Rehberi yazısının en nadide konularından. Hava sıcak, bu ada diğerleri gibi çok popüler ve bence gelişmiş değil. Haliyle plajlar en önemli yerlerden biri.
Ben plajları şöyle sıralayayım ve favorimi de sonunda söyleyeyim. Gökçeada plajları; Aydıncık, Laz Koyu, Yuvalı, Gizli Liman, Yıldızkoy, Marmaros ve Kuzu Limanı.

Ben favorilerimi ileteyim şimdi sizlere; Yıldız Koy ve Gizli Liman.
Yıldız Koy, demin bahsettiğim Gökçeada Sualtı Parkı’nın içinde yer alıyor ve parkın karadan denize girilecek tek noktası bura. Şöyle bir sıkıntısı olabiliyor bu plajın; kuzeyde yer alması ve haliyle bol rüzgarlı bir ada olması sebebiyle üşümeniz ve rüzgara maruz kalmanız olası. Rüzgarın güneyden estiği bir günü yakalarsanız harika. Koyun yakınında da kamping alanı var.
Gizli Liman, benim sevdiğim yerlerden. Tabi pek gizliliği kalmamış ama yine de güzel ve denizini çok seviyorum. Burası Uğurlu Köyü’ne oldukça yakın hatta yürüme mesafesinde. Haliyle birçok imkan bu köyün içinde mevcut. Gece bu plajda da kalabilirsiniz. İnce bir uyku tulumu yeterli olur. O derece diyeyim size.

Gökçeada’da Konaklama

Adada çadır kampı yapabilir ya da otelde kalabilirsiniz. Bunun için çeşitli yerlerde farklı alternatifler mevcut. Demin bahsettiğim Gizli Liman’a yürüme mesafesinde olan Uğurlu Köyü’nde de halk evlerini kiralıyor. Dilerseniz orada da kalabilirsiniz. Tabi bu evler konusunda beklentinizi yükseltmemenizi öneririm yani standart müstakil evler gibi düşünün. Yok ben adaya geldim Rum evi isterim gibi bir düşünceye girmeyin ciddi ciddi üzülürsünüz.

Gökçeada’da Ne Yemeli?

Benim listem şöyle; Karadut Dondurması, Keçi Sütünden Muhallebi ve Dondurma(Madamın Dibek Kahvesine çıkarken hemen solda kalıyor), Efi Badem Kurabiyesi, Dibek Kahvesi(Rum köylerinde tabi hatta Madamın Dibek Kahvesi), Fırında Oğlak & Kuzu, Ada Balığı.
Fırında oğlak ve kuzu istiyorsanız şöyle bir önerim olsun. Sayı olarak fazlaysanız ya da ekip sağlam her türlü gömeriz derseniz; Adada bulunan kasaplardan biriyle anlaşıp oğlakları alın sonra da fırına ellerinizle verip pişmesini bekleyin. Restorana v.s gitmektense böylesi daha iyi. Bir de çay bahçesi gibi açık alana kurulup açın biraları alın soğanı ekmeği. Daha fazla açıklama yapmak istemiyorum.
Şunu not düşeyim; oğlak etini yedikten sonra adaya sırf bunun için bile gelirim dersiniz.

Gökçeada Nedir Ne Değildir?

 

Baya iddialı başlık oldu ama şöyle anlatayım. Şimdi Gökçeada Gezi Rehberi yazısını okuyup haydi yola düşelim deyip sonrasında “Bu mu?” dememeniz için açıklama gereği duyuyorum.
Gökçeada, yazının başında da bahsettiğim gibi bir Rum yerleşim yeriymiş. Sonrasında göç yoluyla adanın nüfusunun büyük çoğunluğunu Anadolu’dan gelen vatandaşlarımız oluşturmaya başlamış. Haliyle kültürü de buraya taşıyıp yaşatmışlar.
Deniz güzel, ada oldukça bakir ve el değmemiş ama bir ada tadı alalım derseniz orada sizi uyarmak isterim. Yani Rum köyleri haricinde Gökçeada’da bu hissi yakalamanız zor. Bunu adada bulunan evlerden, yaşam şeklinden çok rahat anlarsınız.
Az çok takip edenler ve yazılarımı okuyanlar bilirler. Bölgeyle ilgili olumlu güzel şeyleri yazdığım gibi, olumsuz ya da bana farklı gelen kısımları da paylaşırım. Öyle her gittiğim yer mükemmel, bu ada Türkiye’nin incisi falan gibi sözleri sarf etmeyi tercih etmem.

Share

Comments

  1. Çok severim Gökçeada’yı. Yeme içme konusunda da oldukça keşfedilmemiş yerler var. Teşekkürler

  2. Melike Öncel : Temmuz 8, 2017 at 5:01 pm

    Haftasonu oradayız çok teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir