İstanbul Kayıp Demiryolu Nerede, Nasıl Gidilir ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İstanbul Kayıp Demiryolu Nerede, Nasıl Gidilir ve Tarihi Hakkında Bilgiler
Kaç kişi biliyor acaba İstanbul’da hem de şehir merkezinde böyle bir yer olduğunu. İstanbul Kayıp Demiryolu aslında başlıktaki gibi çoğu belli olmayan daha doğrusu günümüze kadar varlığını sürdürememiş bir hat. Özellikle savaş ve yokluk zamanlarında çokça faydası olduğunu söylemekte fayda var.
Ben de İstanbul Kayıp Demiryolu izinde başladım yolculuğa. Bu hattın diğer adı da Haliç-Karadeniz Sahra Hattı.
İstanbul Kayıp Demiryolu Tarihi
Birinci Dünya Savaşı yıllarında İstanbul’a kömür taşımak için inşa edilen bu yol, zamanla asker ve silah taşımak için kullanılmış. Gazetelerden okuduğum haberlere göre de, demiryolu yapılacak çalışmalar neticesinde gün ışığına çıkartılacakmış.
İstanbul’da elektrik sıkıntısı baş gösterince, Rus donanmaları da Zonguldak’tan çıkan kömür yüklü gemileri batırınca bu yolu kullanmak farz olmuş. Hat üzerinden günde ortalama 960 ton kömür taşınıyormuş. Demiryolu o yıllarda standart ölçülerin dışında bir şekilde dizayn edilmiş.
Birinci Dünya Savaşı bitince hattın da bir özelliği kalmamış ve sevkiyat eski haline dönmüş. Ne yazık ki hatta kullanılan rayların bir kısmı yapıların altında, bir kısmı da hurdacılar tarafından sökülmüş. Hatta kullanılan bir adet lokomotif Amasya Çeltek Kömür Madeni’nde tutuluyormuş.
İstanbul Kayıp Demiryolu Nerede ve Nasıl Gidilir?
Özel aracınızla gidecekseniz; Bahçeköy ya da Sarıyer güzergahlarını kullanabilirsiniz. Eyüp ilçesine bağlı olan Belgrad Ormanlarına toplu taşıma ile de ulaşabilirsiniz.
Otobüs ile gitmek isterseniz; 42T, 153, 42R, 42HM, 42M ve 42 numaralı hatları kullanabilirsiniz. Bu otobüslerin güzergahları birbirinden farklı ve çeşitli noktalardan bağlantı imkanınız var. Mesela 42 HM numaralı hatta Hacıosman Metro hattından ulaşabilirsiniz. Ben yürürüm ve yürümeyi severim derseniz Hacıosman Metro Durağından da yürüyerek gidebilirsiniz. Bundan sonra google haritalar ile sizin aranızda tabi 🙂
Hat nerede sorusunun cevabı da şöyle; Santral İstanbul’dan başlıyor yani Silahtarağa Termik Santrali’nden. Kemerburgaz’da iki kola ayrılarak, Ağaçlı ve Çiftalan köylerinden geçiyor. Ulaştığı yer de Karadeniz. Tabi bu hattın Haliç’e kadar ulaşması isteniyormuş zamanında ama gelişmeler neticesinde böyle bir şey gerçekleşmemiş.
Hem Yürüyüş Hem Tarih
Evet hat ile ilgili kuvvetli görseller yok ama hem yürüyüşe çıkabilir hem de hat ile ilgili izlere ulaşabilirsiniz. İstanbul’a Yakın ve En İyi 10 Yürüyüş Rotası yazısı da diğer güzergahlar için fikir verebilir. Bunun haricinde hemen yakınınzda bulunan Atatürk Arboretumu‘nu da ziyaret edebilirsiniz.
Recommended Posts
İstanbul’a Yakın 5 Doğa Gezisi Alternatifi
Haziran 11, 2020
Pendik Yüksek Hızlı Tren Garı Nerede ve Nasıl Gidilir?
Haziran 01, 2020
KüçükÇiftlik Park Nerede ve Nasıl Gidilir?
Nisan 27, 2019
Merhaba,
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.Parkur toplamda 62 km(Kağıthane-Kemerburgaz-Ağaçlı-Çiftalan) fakat yola dair bir bilgi yok şöyle ki;yolun buralardan geçtiği söyleniyor ve belediye tarafından fabrikaların yıkımından sonra proje gerçekleştirilecekmiş.Gps falan kullanacaksanız kömür ocaklarını baz alabilirsiniz.
Rota başlangıcı : İstanbul Cad. Kemerburgaz
Link : http://www.iztv.com.tr/program.aspx?id=397
Merhaba, yazınızı keyifle okudum.Gerçekten güzel bir yazı olmuş.Buraya nasıl ulaşabileceğime ve parkura nereden başlamam gerektiğine toplamda kac km olduğunu merak ettim.yazınızdan sonra arkadaslarımla birlikte burayı kesfetmek istiyorum .bilgilendiriseniz cok sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.
Wow it's so pretty! *O* I can understand most of the text! *proud* Sorry I'm not writing in Turkish, I don't have letters installed XD
So nice 🙂 This place in the İstanbul.No prblem I understand you 😉