İstanbul Kayıp Demiryolu Nerede, Nasıl Gidilir ve Tarihi Hakkında Bilgiler

İstanbul Kayıp Demiryolu

İstanbul Kayıp Demiryolu Nerede, Nasıl Gidilir ve Tarihi Hakkında Bilgiler

Kaç kişi biliyor acaba İstanbul’da hem de şehir merkezinde böyle bir yer olduğunu. İstanbul Kayıp Demiryolu aslında başlıktaki gibi çoğu belli olmayan daha doğrusu günümüze kadar varlığını sürdürememiş bir hat. Özellikle savaş ve yokluk zamanlarında çokça faydası olduğunu söylemekte fayda var.
Ben de İstanbul Kayıp Demiryolu izinde başladım yolculuğa. Bu hattın diğer adı da Haliç-Karadeniz Sahra Hattı.

İstanbul Kayıp Demiryolu Tarihi

Birinci Dünya Savaşı yıllarında İstanbul’a kömür taşımak için inşa edilen bu yol, zamanla asker ve silah taşımak için kullanılmış. Gazetelerden okuduğum haberlere göre de, demiryolu yapılacak çalışmalar neticesinde gün ışığına çıkartılacakmış.
İstanbul’da elektrik sıkıntısı baş gösterince, Rus donanmaları da Zonguldak’tan çıkan kömür yüklü gemileri batırınca bu yolu kullanmak farz olmuş. Hat üzerinden günde ortalama 960 ton kömür taşınıyormuş. Demiryolu o yıllarda standart ölçülerin dışında bir şekilde dizayn edilmiş.
Birinci Dünya Savaşı bitince hattın da bir özelliği kalmamış ve sevkiyat eski haline dönmüş. Ne yazık ki hatta kullanılan rayların bir kısmı yapıların altında, bir kısmı da hurdacılar tarafından sökülmüş. Hatta kullanılan bir adet lokomotif Amasya Çeltek Kömür Madeni’nde tutuluyormuş.

İstanbul Kayıp Demiryolu Nerede ve Nasıl Gidilir?

Özel aracınızla gidecekseniz; Bahçeköy ya da Sarıyer güzergahlarını kullanabilirsiniz. Eyüp ilçesine bağlı olan Belgrad Ormanlarına toplu taşıma ile de ulaşabilirsiniz.
Otobüs ile gitmek isterseniz; 42T, 153, 42R, 42HM, 42M ve 42 numaralı hatları kullanabilirsiniz. Bu otobüslerin güzergahları birbirinden farklı ve çeşitli noktalardan bağlantı imkanınız var. Mesela 42 HM numaralı hatta Hacıosman Metro hattından ulaşabilirsiniz. Ben yürürüm ve yürümeyi severim derseniz Hacıosman Metro Durağından da yürüyerek gidebilirsiniz. Bundan sonra google haritalar ile sizin aranızda tabi 🙂
Hat nerede sorusunun cevabı da şöyle; Santral İstanbul’dan başlıyor yani Silahtarağa Termik Santrali’nden. Kemerburgaz’da iki kola ayrılarak, Ağaçlı ve Çiftalan köylerinden geçiyor. Ulaştığı yer de Karadeniz. Tabi bu hattın Haliç’e kadar ulaşması isteniyormuş zamanında ama gelişmeler neticesinde böyle bir şey gerçekleşmemiş.

Hem Yürüyüş Hem Tarih

Evet hat ile ilgili kuvvetli görseller yok ama hem yürüyüşe çıkabilir hem de hat ile ilgili izlere ulaşabilirsiniz. İstanbul’a Yakın ve En İyi 10 Yürüyüş Rotası yazısı da diğer güzergahlar için fikir verebilir. Bunun haricinde hemen yakınınzda bulunan Atatürk Arboretumu‘nu da ziyaret edebilirsiniz.

Share

Comments

  1. Kenan YILDIRIM : Mayıs 14, 2014 at 8:31 pm

    Merhaba,
    Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.Parkur toplamda 62 km(Kağıthane-Kemerburgaz-Ağaçlı-Çiftalan) fakat yola dair bir bilgi yok şöyle ki;yolun buralardan geçtiği söyleniyor ve belediye tarafından fabrikaların yıkımından sonra proje gerçekleştirilecekmiş.Gps falan kullanacaksanız kömür ocaklarını baz alabilirsiniz.
    Rota başlangıcı : İstanbul Cad. Kemerburgaz

    Link : http://www.iztv.com.tr/program.aspx?id=397

  2. Merhaba, yazınızı keyifle okudum.Gerçekten güzel bir yazı olmuş.Buraya nasıl ulaşabileceğime ve parkura nereden başlamam gerektiğine toplamda kac km olduğunu merak ettim.yazınızdan sonra arkadaslarımla birlikte burayı kesfetmek istiyorum .bilgilendiriseniz cok sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.

  3. Sophie Ankoku : Kasım 7, 2015 at 10:47 pm

    Wow it's so pretty! *O* I can understand most of the text! *proud* Sorry I'm not writing in Turkish, I don't have letters installed XD

  4. gezmelerdeyim com : Kasım 10, 2015 at 9:52 am

    So nice 🙂 This place in the İstanbul.No prblem I understand you 😉

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir