Kars Gezi Rehberi

Kars Gezi Rehberi

Kars Gezi Rehberi

Herkesin aklındaki o soruyu sormak istiyorum: Hani şu Doğu Anadolu Ekspresi ile gidilen Kars’ta hiç şehir gezmiyor musunuz arkadaş siz? Doğu Ekspresi ile ilgili öyle detaylar var ki sürüsüne bereket ama şehir ile ilgili bilgiyi bulmak pek zor. Neyse Kars Gezi Rehberi yazısını bunun için geniş tutayım diye düşündüm.
Tabi hepiniz tren ile gitmek istemeyebilirsiniz keza bu yolculuk hayli uzun ve bilet bulmak biraz zor.

Kars Adı Nereden Geliyor?

Şehrin adı; Dağıstan’dan gelip buraya yerleşen Bulgar Türkleri’nin “Velentur” boyunun “Karsak oymağından” gelmekteymiş.
Söylenene göre Türkiye’de Kars ismi kadar eski ve Türkçe bir başka şehir adı daha yokmuş. Tabi ismin çeşitli kökleri olduğunu söyleyenler de var. Mesela Gürcüce bir isimden türetildiği de söyleniyor ama en inandırıcı ve sağlam temellere dayalı olanı ilk söylediğim.

Kars’a Nasıl Gidilir?


Evet çantamızı hazırladık ama Kars’a nasıl gideceğiz? Tabi otobüs ve araçla gidenlere saygımız sonsuz ama biz burada bu şıkkı görmezden gelelim dedik. Ciddi ciddi uzun bir yol ve otobüsle 22 saat kadar sürüyor aşağı yukarı. Tabi tercih sizin..

Uçak İle Ulaşım

Kars Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım oldukça kolay ve şehir merkezine mesafesi ortalama 7 km. İstanbul’dan Kars’a uçuş süresi de 2 saat 10 dakika kadar sürüyor. Diğer alternatifleri göz önüne alınca bu ışınlanma gibi bir şey.
Zaman durumuna göre Erzurum’a uçup oradan da Kars’a geçebilirsiniz. Hani ben illa tren kullanacağım diyorsanız kısa bir yol da mevcut Erzurum’dan.

Doğu Ekspresi İle Ulaşım

Evet geldik asıl konuya yani Doğu Ekspresi ile Kars seyahatine. İç turizmin hareketlenmesi ve güzel paylaşımların da sayesinde bu tren seferi hayli ilgi görüyor. Tabi yurdumun uyanıkları da boş durmayıp çoklu bilet alarak her yeri kapatınca birçok kişi yer bulamamaktan şikayetçi. Ne kadar doğru bilinmez ama tur firmalarının bu koltukları önceden aldıkları hakkında fısıltı gazeteleri dolaşıyor etrafta.
Yani özetleyecek olursak bilet bulmanız hayli zor ama farz edelim buldunuz; Ankara’dan kalkan tren çeşitli şehirlerde durarak Kars’a ulaşıyor. Bu yolculuğun 24 saat sürdüğünü de söylemiş olalım.

Erzurum’dan Kars’a Tren İle Ulaşım

Uçak ile ulaşımda da bahsetmiştik ama burada biraz açalım konuyu. Erzurum’a uçakla ulaşıp ardından tren ile Kars’a devam edebilirsiniz. Bu şekilde yer bulmanız çok daha kolay ve çok daha kısa bir yolculuk yapmış olursunuz. Tabi Erzurum’u da görmüş olmayı ekstra olarak ekliyorum.

Kars’ta Araba Kiralama


Demin bahsettiğim konu yine gün yüzüne çıkıyor. Burası hayli popüler ve düzgün bir kiralık araç bulmak hayli zor. Şunu da itiraf edeyim ki; ben Kars’a hep iş sebebiyle seyahat ettim. Haliyle bölgedeki iş partnerlerimiz de yardımcı olmuşlardı bana ama Erzurum’dan araç kiralamak çok daha kolay ve bir sürü firma var.
Kars’tan araç kiralayıp gidelim deseniz hem pahalı hem de adam dayısının aracını vermeye çalışıyor. Tabi tercih sizin ama araç kullandığınız şehir İstanbul gibi değil; soğuk ve engebeli yollar hayli var.
Bu çocuk Erzurum’a takmış diyebilirsiniz ama Erzurum ile Kars arası araçla 2 saat 30 dakika sürüyor. Bilindik firmalardan, mini hasar v.s sigortalı güzel ve sizi üzmeyecek bir araç kiralayabilirsiniz. Ben deneyimlerime dayanarak böyle bir yönlendirmede bulunabilirim size.
Yok ben Kars’tan araç kiralamak istiyorum derseniz o zaman kaldığınız otelle irtibata geçin derim. Tabi başka tanıdığınız varsa o da yardımcı olabilir bu konuda.

Kars Otelleri

Bir diğer halletmeniz gereken konu da oteller. Yol planı yapan arkadaşlar ve tur firmaları haliyle önceden otelleri kapatıyor ve oraya gittiğinizde otel bulmak zor olabilir.
Bölgede eski konakların restore edilmesiyle yapılmış iki otel bulunuyor ve bunlar biraz bütçe isteyen otellerden.
Yine güncel fiyatları kontrol edeceğinizi düşünerek isimlerini yazayım; Kar’s Otel ve Cheltikov Hotel. Güncel liste ve oteller için bir arama motoru desteğine ihtiyacın var tabi.
Nasıl ve ne ile Kars’a gittiğinize de bağlı ama merkezde olması tabi ki avantajlı olacaktır sizde. Diğer gezi rehberlerinde de çok detay vermiyorum Kars Gezi Rehberi yazısında da fazla detay vermekten kaçınacağım çünkü yoğunluk gereği fiyatlar çok oynuyor. Burada bir fiyat söylemem gerçekçi olmaz.

Kars Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler Listesi

Evet Kars Gezi Rehberi yazısının en mühim konusuna geldik. Kars’a geldiniz ve konaklama ile ilgili yerinizi ayarladınız. Şimdi şehri gezmeye geldi sıra. Etrafı gezeyim derseniz araç kiralamak biraz elzem burada. Hem toplu taşıma yok hem de her yere taksi ile gitmek biraz imkansız.

Tarihi Kars Mimarisi ve Evleri

Sokakları geniş ve Rus mimarisinin örneklerini az da olsa görebileceğiniz bir yer Kars. Kolay değil Ruslar burada 40 yıl yaşamışlar ve haliyle çok sayıda yapı dikip, kültürlerini de buraya taşımışlar.
Doğrusu günümüzde kalan Kars evlerinin pek azı iyi durumda. Gönül isterdi ki Kars Gezi Rehberi yazısında bol bol evlere yer verelim ama biraz zor. Tahmin edeceğiniz gibi o iyi durumda olanlar da ya otel ya da restoran olarak hizmet veriyor.
Neyse Kars’ın geniş caddelerini gezip boylu boyunca uzanan sokaklarını adımlayabilirsiniz.

Kars Kalesi


Kars’ın en eski yapıların biri Kars Kalesi. Yıllar içinde tadilatlar görmüş ancak günümüzde de pek bakımlı olduğu söylenemez. Yapı ilk olarak Selçuklular tarafından şehre kazandırılıyor. Sonrasında da çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaparak günümüze ulaşmayı başarıyor.
Kale içerisinde bir de kafe var ve manzarası gayet güzel. dilerseniz buraya çıkarak manzarayı izleyip, kahve veya çayınızı yudumlayabilirsiniz. Hadi konumunu da şöyle bırakayım. Bu arada merkezden yürümek isteyenler için iyi bir spor olur ve ortalama 30 dakikada ulaşırsınız.

Namık Kemal Evi

Bu konak da harabeye döndükten sonra restore edilenlerden. Namık Kemal, dedesiyle 7 yıl boyunca burada yaşamış ve dedesi zamanın Kars valisiymiş. Yapı Unesco tarafından 2011 yılında kültür evine dönüştürülmüş. Burada akşam saatlerinde ve belirli günlerde aşık atışmaları yapılıyor. Özellikle Sivas, Erzurum, Kars bölgelerinde sıkça görebileceğiniz bir adet. Hatta Anadolu’nun Kayıp Şarkıları filminde yer verilmişti. Youtube linkini de aşağıya ekliyorum. Güzel sözler ve deyişleri de dinleyebilirsiniz.

Kars Müzesi

Şehir birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Haliyle arkeoloji konusunda da zengin ve bu zenginliği Kars Müzesi’nde görebilirsiniz.
Kars Müzesi iki kattan oluşuyor. Alt kısımda arkeolojik eserler sergilenirken ikinci katta etnografik eserler var. Müzeye giriş ücretsiz sadece misafirlerini bekliyor. Konumunu da şöyle bırakayım da gezi planınıza alın.

Fethiye Cami


Eski adıyla Aleksander Nevsky Katedrali. Kars’ın en güzel ve zarif yapılarından biri. Ruslar tarafından kilise olarak yapılmış ancak Kars’ın alınmasıyla birlikte camiye çevrilmiş. Cumhuriyetin ilk yıllarında kapalı spor salonu olarak da hizmet veren yapı sonrasında camiye çevrilmiş.
Söylenene göre yapının üzerinde kuleler de varmış ancak kimin tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte kaldırılmış.
Yapı günümüzde de cami olarak hizmet veriyor. Lokasyon için tıklayın.

Kars Hamamları

Şehrin kaleiçi bölgesinde birkaç tane hamam var ama hepsi de yıkılmaya yüz tutmuş. Günümüzde de harabe durumda ne yazık ki. Bu hamamlar ile ilgili tarihi bir bilgi de yok. Yapıların kitabeleri de olmadığı için sadece Osmanlı zamanında yapıldığı biliniyor. Mazlumoğlu, Muradiye ve İlbeğioğlu Hamamları bunlardan birkaçı. İçlerinden Mazlumoğlu Hamamı diğerlerine nazaran daha iyi durumda. Giriş yok ancak pencereleri açık olduğu için içeriye bakabilirsiniz.

Kümbet Cami


10.yy’da Bagratlı Kralı Abas tarafından Ermeni-Gürcü kilisesi olarak inşa ettirilmiş. Eski ismiyle söylemek gerekirse; On İki Havari Kilisesi. bir zamanlar doğunun Ayasofyası olarak anılan yapı günümüzde cami olarak hizmet veriyor.
Aslında yapı ibadethaneden ziyade; Hristiyanlık için büyük öneme sahip olan 12 Havarileri anma sebebiyle yapıldığı da söyleniyor. Konum için tıklayın.

Kars’ta Bulunan Baltık Mimarisine Sahip Yapılar

Kars Gezi Rehberi yazısının başında bahsetmiştim ama tekrarlamakta fayda var. Baltık mimarisi özelliği taşıyan yapılar ne yazık ki korunamamış ancak devlet daireleri ve oteller bu koruma konusunda başarılı olabilmiş. Bu yapılar; Kars Sanayi ve Ticaret Odası Binası, Defterdarlık, İsmet Paşa İlköğretim Okulu Binası, Eski Rus Konsolosluğu, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı ve Eski Vali Konağı bunlardan birkaçı.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir