Kastamonu Gezi Rehberi

Kastamonu Gezi Rehberi
Geçtiğimiz hafta hem gezip hem de nefis yemekler yediğim, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen şehri hep birlikte keşfedelim diye Kastamonu Gezi Rehberi yazısını hazırlamaya karar verdim. Ulaşımdan, gezilip görülecek yerlere kadar pek çok konuda yeterli bilgi sahibi olmadığınızı yazının sonunda göreceksiniz. Ben Kastamonu’da daha önce bulunduğum halde bu düşünceyle ayrıldım şehirden.
Kastamonu’da Gezilecek Yerler ve bunun gibi konulara girmeden önce biraz şehirden bahsedelim size. Tabi hemen eklemekte fayda var; Kastamonu hiç işgal görmemiş dolayısıyla da tahribata uğramamış bir şehir. Tabi bir de meşhur İstiklal Yolu var ki; bu yol da Kurtuluş Savaşımız için hayati öneme sahip.
Kastamonu Hakkında
Evliyalar şehri olarak da anılan şehir Anadolu’nun en eski yerleşim alanlarından biri olarak gösteriliyor. Antik Çağ dönemine ait de pek çok eser bulunuyor şehrin civarında ve müzelerde.
Kastamonu Kent Tarihi Müzesi de ülkemizde açılan ilk kent tarihi müzesi olma ünvanına sahip.
Şehrin çevresinde yapılan kazılar neticesinde bulunan eserlere bakılınca; tarihi milattan önce 50 binlere kadar gitmektedir. Bunun yanında da pek çok imparatorluk ve beyliğe de ev sahipliği yapmıştır.
Türkiye’nin En Yeşil Şehri Kastamonu
Topraklarının % 67’si ormanlarla, %29’u ekili-dikili alanlarla, %6,5’i de meralarla kaplı bir şehir. Geriye kalan sadece %1,5 gibi bir alan da tarıma elverişsiz toprakları oluşturuyor. Tabi bu zenginlik ve yeşil bitki örtüsü pek çok yabani canlıya da ev sahipliği yapıyor.
Kastamonu İsmi Nereden Gelmiş?
Geldik en düşündüren konulardan birine. Malumunuz şehirlerde genelde birden çok efsane ve hikayeler vardı. Bu Kastamonu ismi için de geçerli tabi.
Ben en bilinen ikisini paylaşayım sizlerle yani Kastamonu Etimolojisi hakkında ufak bilgi vereyim.
En bilinen söylemlerden biri Hititler’e dayanıyor. Zamanında Kastama denilip sonrasında da Kastamonu’ya çevrildiği söyleniyor.
Bir başka inanış da Gas ve Tumanna isimlerinin birleşiminden geldiği. Bu kelimeler de Kaşkalar yani Gaslar’dan geliyor. Tumanna da bölgenin eski adı olduğu söyleniyor.
Son olarak Bizans İmparatorluğu etkisini görüyoruz. Burada da Kastra ve Komnen isimlerinden türediği aktarılıyor. Kastra, Latince “kale” anlamına geliyor. Komnenler ise Bizans hanedanlarından biri olarak biliniyor. Gördüğünüz gibi şehir eski olunca pek çok da isim serüveni gün yüzüne çıkıyor.
Kastamonu’ya Nasıl Gidilir?
Ulaşım konusunda sorun yaşayacağınız bir şehir değil Kastamonu ve bunu da Kastamonu Gezi Rehberi yazısında detaylıca anlatmalı diyerek giriş yapalım.
Kastamonu’ya Uçak İle Nasıl Gidilir?
İtiraf edeyim şehre uçak ile gidebileceğimi bilmiyordum. Kastamonu Havalimanı’ndan İstanbul’a 1 saat süren bir uçuşla ulaşabiliyorsunuz. Havalimanı ile şehir merkezi arasındaki mesafe de 13 km civarında. Servis kullanarak şehir merkezine ulaşmanız mümkün ve oldukça kolay. İstanbul – Kastamonu uçuşlarının günlerini kontrol etmenizde fayda var keza her gün uçuş bulunmuyor. Seyahat planınızı buna göre yaparsanız çok daha kolay olacaktır.
Kastamonu’ya Karayolu İle Nasıl Gidilir?
Bir de diğer alternatif araç ile gitmek tabi. İstanbul’dan Kastamonu araba ile 520 km civarında. Yaklaşık 5-6 saat süren bir araç yolculuğuyla ulaşmanız mümkün.
Ankara’dan Kastamonu araba ile 240 km civarında ve bu yolculuğu da 3-4 saat gibi bir sürede katedebilirsiniz.
Belirtmekte fayda var; bahsettiğimiz yolculuk türü arabayla ve otobüs kullanımında bu süre daha da uzayacaktır. İstanbul Kastamonu Otobüs ile aşağı yukarı 8-9 saat sürüyor. Seyahat planınızı yaparken gece yola çıkmak belki de sizin için çok daha iyi olacaktır diye düşünün derim.
Kastamonu’da Nerede Kalınır?
Şehir otellerinde kalmak isteyenler için aşağı yukarı pek çok yerde alternatif var ancak Kastamonu’da Nerede Kalınır? sorusunun cevabı bence; tarihi konaklar ve şehrin civarında bulunan çiftlikler olabilir. Madem Kastamonu’ya geldiniz ve Kastamonu Gezi Rehberi yazısını okudunuz o halde böyle bir seçim yapmak yakışır diye düşünüyorum.
Şehir merkezine yakın çiftliklerde binicilik, eko turizm gibi konular işleniyor ve oldukça keyifli. Bunun yanında şehre yakın olması da büyük avantaj.
Bir diğer konu da konaklar. Kastamonu tarihi konaklar konusunda oldukça zengin. Pek çok tarihi konak seçeneği var ve fiyatları da uygun. Tercihinizi böyle bir konaktan yana kullanabilirsiniz.
Kastamonu’da Gezilecek Yerler
Şehrin merkezinden bahsedeceğiz ama Kastamonu Gezi Rehberi yazısına; çevre ilçeleri de ara ara ekleyip bilgi paylaşımında bulunmaya devam. Şehir merkezini bir günde gezmeniz mümkün. Tabi buna; İnebolu, Ilgaz, Taşköprü gibi yerleri de eklerseniz uzun bir süre Kastamonu’da kalabilirsiniz.
Kastamonu Kalesi
Aşağı yukarı her şehirde vardır benzer bir kale ama bunun tarihi biraz daha farklı. 12. yüzyılda Kommenler Hanedanlığı tarafından yaptırılmış ve şehrin sembolü niteliğinde, günümüzde de tüm ihtişamıyla kendini gösteriyor. Çeşitli depremler ve doğal sebeplerden dolayı hasara uğramış kalede şuan restorasyon çalışmaları yapılıyor.
Anlatılana göre Kastamonu Kalesi içerisinde de bir tünel olduğu ve bu tünelin ucunun da nereye çıktığı bilinmediği söyleniyor. Belki burayla ilgili de bir çalışma yapılıp gün yüzüne çıkartılabilir ama bu ne derece kolay ve mümkün kestirmek zor.
Nasrullah Cami
Adres tarifi yaparken ya da bir yer anlatılırken çok kez duyarsınız bu ismi. Nasrullah Meydanı ya da Nasrullah’ın ardı diye bahsedilir. Şehrin merkezinde yer alan Nasrullah Cami; Osmanlı Devleti’nin yaptırdığı ilk anıtsal eser olma özelliğine sahip. Cami; 1506 yılında Nasrullah Kadı tarafından yaptırılıyor. Osmanlı kültürünü düşünürsek; etrafına köprü ve şadırvan gibi eserler de ekleniyor aynı tarihlerde. Nasrullah Cami, 1976 yılında da genişletilerek şehrin en büyük camisi olma ünvanına kavuşuyor. Günümüzde de bu özelliğini sürdürüyor.
Mehmet Akif Ersoy da bu camide milli mücadeleyi destekleyen konuşmalar yapıyor.
Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi ve Asa Suyu
1481 yılında Taşköprü’de dünyaya gelen Hz.Şeyh Şaban-ı Veli; Halvetiye tarikatının Şabaniye kolunun kurucusudur.
Kastamonu’nun pek çok yerinde göreceğiniz şu sözlerin de sahibidir;
“Gelişiniz güle güle,
Gidişiniz güle güle,
Her işiniz güle güle”
Ayrıca; “Gülümsemek en güzel hayırdır” sözleriyle de tebessüm etmenin güzelliğini anlatmış ve bunu da etrafıyla paylaşmıştır.
Külliye bünyesinde; cami, iki dergah, türbe, şadırvan ve asa suyu bulunmaktadır. Asa suyu da şifalı sayılan; zemzem suyuyla da aynı tada sahip olduğu için “ebizemzem” olarak adlandırılmıştır. Kastamonu’nun inanç turizmi ile de öne çıktığını bu ve benzeri yerleri gördüğünüzde çok daha iyi anlıyorsunuz. Size tavsiyem gelmeden önce biraz okuyup incelemeniz ve bilgi sahibi olmanız.
Kastamonu Saat Kulesi
Kastamonu Gezi Rehberi yazısının dinlenme noktalarından burası. Hemen kulenin yanında bulunan kafeler ve güzel manzara eşliğinde keyif yapıp dinleneceğiniz bir nokta. Özellikle yazın serin olmasıyla da bilinip sevilen bir yer.
26 Ağustos 1885 yılında saat kulesinin temeli atılmış ve şehre kazandırılmış. 2002 yılında yapılan onarımdan sonra da varlığını sürdürmeye devam etmiş.
Siz de şehirde dolaşıp biraz yorulunca burada rahat bir nefes alabilirsiniz. Özetle rotanızı ona göre belirleyin.
Cumhuriyet Meydanı
Şehrin en büyük meydanı ve Nasrullah Meydanı ile birlikte şehrin en önemli iki meydanı arasında yer alıyor. Kastamonu Cumhuriyet Meydanı’nda pek çok tarihi yapı bulunuyor. Bu yapılar restore edilip, kamu binası haline getirilmiş ve gördüğüm en temiz meydanlardan biriydi. Belki de en temizi demeliyim.
Meydanda bulunan yapılara değinecek olursak; Mimar Vedat Tek’in Hükümet Konağı, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi, Kastamonu Üniversitesi Rektörlük Binası ve Kastamonu Askerlik Şubesi Binası. Meydanda ayrıca Şerife Bacı Anıtı ve amfi tiyatro bulunuyor.
Kastamonu’da Nerede Ne Yenir?
Bu konuyu Kastamonu Gezi Rehberi yazısından hariç düşünüyorum. Hem geniş bir alana yayılıyor hem de çok eski bir yerleşim yeri olduğunu düşünürseniz; yemek kültürü de bu denli eskiye dayanıyor. Örneğin; Siyez Buğdayı yani genetiği değiştirilmemiş ve günümüz buğdayının atası olarak kabul ediliyor. Ülkemizde yetiştiği yer de Kastamonu İhsangazi sınırları içinde.
Listenize bir kere kesin siyez unundan yapılmış ekmekleri koyun hatta siyez bulgurunu da ekleyin. Bir de siyez tarhanası. Bu liste uzar gider siz en iyisi siyaz unundan yapılan farklı formdaki besinleri inceleyip alabilirsiniz. Kastamonu kel simidi ve bu kel simit ile yapılan tirit de oldukça meşhur.
Kastamonu döneri de listenizde olmalı hatta İnebolu taraflarına giderseniz o döneri başka bir yerde bulamayacağınıza garanti edebilirim. Mekan 1885 yılından günümüze gelmeyi başarmış ve lezzeti enfes.
Çekme helva da severek yiyebileceğiniz tatlılardan ve şehirde pek çok yerde satılıyor. Bir de tamamen doğal yollarla üretilen ve kurutulan Kastamonu Pastırması var tabi. Şehrin son zamanlardaki yükselen değeri oldu bile.
Demiştim liste hem uzar gider hem de derinlere iner diye. O yüzden buradan kısa bir ara verip başka bir yazıda Kastamonu’da Nerede Ne Yenir? konusunu işlemeyi düşünüyorum.
Hatta o yazıyı yazana kadar siz Gezmelerdeyim Instagram hesabına bakıp, birbirinden lezzetli yemekleri inceler ve videolarını izleyebilirsiniz.
Kastamonu planı hazır. Size kalan yola çıkmak..
Recommended Posts
Bozcaada’da Nerede Ne Yenir?
Temmuz 12, 2020
Doğu Ekspresi Yolculuğu Hakkında Önemli Bilgiler
Kasım 14, 2019