Trekking Nedir?

Trekking Nedir

Trekking Nedir?

Trekking Nedir? Büyük şehrin stresi, ofis hayatı v.s derken insan bir noktadan sonra kaçıp kendiyle başbaşa kalacağı yerler arıyor. Benim kendimi huzurlu hissettiğim, yürüdükçe daha çok dinlendiğim yer tartışmasız doğanın kolları.
Sıklıkla gelen sorulara cevap olması açısından bu yazının az da olsa sizlere ışık tutacağına inanıyorum. Yazın havaların sıcaklığı yürüyüşe engel teşkil ettiğinden (sıcak hava malum) sonbahar, kış ve ilkbahar ayları en uygun zamanlardan.
Doğa yürüyüşü sıklıkla kullandığımız adıyla trekking, İngilizce’den dilimize geçmiş bir kelime. Adından da anlaşılacağı gibi doğada, dağda yapılan ve günlük yürüyüşten daha disiplinli olunması gereken bir spor. İstanbul çevresinde; Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ ve Kırklareli bu konuda oldukça zengin. Daha doğrusu şimdilik zengin.
Lay lay lom bir yürüş gibi algılanabilir. Mevsim koşulları, yabani hayat, engebeli arazi, sık bitki örtüsü gibi etmenler işin içine girince. Hiç ummadığınız ve zor durumda kalabileceğiniz duruma düşmeniz an meselesi olabilir.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Genelde ekip halinde yapılan bu sporda tek sıra halinde yürümek esastır. Önde bulunan ve öncü diye tabir edilen kişi, yürüyüş hızını ayarlayarak rotayı belirler ve ekibi yönlendirir. Ekibin arkasında yürüyen kişi yani artçı, herhangi bir sorun durumunda öncüyü bilgilendirerek ekipte yaşanacak kopmaları önler.
Öncü ve artçı arasında telsiz irtibatının bulunması önemlidir. Ekibin kalabalık olduğu düşünüldüğünde sesin ulaşması ve mesafe durumunda anlaşmanın sağlanması mümkün olmayabilir.
Bunlar işin kural ve yapılması gereken kısımları. Malzeme seçimi de bir o kadar önemli. Doğada yürümeye uygun ve bileği saran trekking ayakkabısı, uygun sırt çantası, termal kıyafetler, kullanılması halinde büyük kolaylık sağlayan batonlar bunların başlıcaları.
Bu şekilde anlattığım bazı arkadaşlarım; “Ne zorlaştırıyorsun parça parça olur herşey” diyorlar ama ben böyle düşünmüyorum. Topuklu ayakkabı ile ilk yürüyüşüne gelip ayağını burkan birini gördükten sonra bir daha tövbe dediğini duymuştum. Böyle tatsız durumlar hem sizi hem de çevrenizdeki insanları kötü etkileyebiliyor. Bunun haricinde, kafa lambasız katıldığınız bir faaliyette karanlığa kaldığınızda kaza geçirmeniz olası bir durum.

Olmazsa Olmazlar

Uygun bir ayakkabı, yeteri kadar su, yiyecek ve kafa feneri olmazsa olmazlardan.
Bu zamana kadar yazdıklarım negatif etki altında tutabilir. Aşağıda paylaştığım ve İstanbul’a yakın yürüyüş rotalarına göz attığınızda fikrinizi değişeceğini düşünüyorum.
“İstanbul’a Yakın ve En İyi 10 Yürüyüş Rotası” yazısı için tıklayın
Sonuç olarak, belirttiğim önlemler alındığında keyfine doyamayacağınız bir spor.
Var mı doğaya dokunmak gibisi.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir