Balat’ta Bulunan Kırmızı Bina: Fener Rum Erkek Lisesi

Fener Rum Erkek Lisesi

Balat’ta Bulunan Kırmızı Bina: Fener Rum Erkek Lisesi

Ben de Balat’a daha önce gelmemiş biri olsam; Balat’ta Bulunan Kırmızı Bina diye araştırma yapardım tabi yapının Fener Rum Erkek Lisesi olduğunu bilmeden. Bu arada halk arasında Kırmızı Mektep ya da Kızıl Mektep olarak da anılıyor.
Her ne kadar Balat ve Çevresinde Gezilecek Yerler yazısını belirtme gereği duysak da bu kırmızı binanın yeri ayrı. Her gelen burada soluklanıyor ve bol bol kare yakalamak istiyor. Yazıya girmeden önce Fener Rum Erkek Lisesi ile ilgili ufak tarif bilgisi vermekte fayda var.

Fener Rum Erkek Lisesi’ne Nasıl Gidilir?

Fener Rum Erkek Lisesi, Haliç kıyısında Ayvansaray ile Balat arasında yani Fener’de yer alıyor. Geleceğiniz yere göre isterseniz metrobüs dilerseniz otobüs ya da deniz yoluyla buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.
Metrobüs ile gelmek için; Ayvansaray Metrobüs Durağı’nda inip biraz yürümeniz gerekiyor. Otobüsle de Ayvansaray Eyüp hatlarını kullanan araçlar işinizi görecektir.
Bir de deniz yolu var tabi. Eyüp ya da Balat tarafına uğrayan ufak tekneleri kullanabilirsiniz. Hatta Hasköy’den kalkıp direkt karşıya geçen minik tekneler uzun yıllardır hizmet vermekte. Dolmuş gibi çalışan bu teknelerin saati yok. Ne zaman dolarsa o zaman gidiyor ama sandığınız gibi çok beklemiyorsunuz.

Fener Rum Erkek Lisesi Tarihi

Yapı, İstanbul İstanbul’da faaliyet gösteren az sayıdaki Rum eğitim kurumlarından biri olma özelliğine sahip. Azalan nüfus v.s sebebiyle de hayli azalıyor günden güne.
Fener Rum Lisesi, İstanbul’un fethinden önce patriklik akademisinin devamı olarak hizmet veriyormuş. Fetihten sonra şehirden kaçan Ortodoksları, şehre geri çağırmak için okul olarak hizmet verip birçok kişiyi de ülkeye kazandırmış.

Fener Rum Erkek Lisesi’nin Eski İsimleri

Her ne kadar günümüzde Fener Rum Lisesi olarak anılsa da birçok isim değiştirmiş yapı. Bunlardan bazıları; demin bahsettiğimiz ilk isimlerinden biri olan Patrikhane Akademisi, Büyük Rum Halkının Müzesi, Kırmızı Okul, Mekteb-i Kebir, Birinci Akademi ve Kuru Çeşme Rum Halkı Müzesi. Aslında bu isimler yapının ne olarak hizmet verdiğini de açıklıyor bizlere. Zaman zaman bir müze, zaman zaman da akademik bir yer olarak görev yapmış.

Bir Zamanlar Astronomi Eğitimi Verilirmiş

Fener Rum Erkek Lisesi
Fener Rum Erkek Lisesi’ne ilk baktığınızda kule dikkatinizi çekecektir. Bu kuleye her baktığımda derim ki; ne güzel manzarası vardır buranın. Gerçekten de etrafta bir şey yok ve Haliç’i kuş bakışı görebileceğiniz bir nokta. Zamanında bu kuleye konan teleskoplarla astronomi eğitimleri verilirmiş.

İlk Edebiyat Akademisi

Fatih Sultan Mehmet’in de girişimleriyle hayat bulan okul, ülkenin dört bir yanından gelen Ortodokslara bilim yuvası olmuş. Bu süreç sonrasında da; Osmanlı Devleti’nin İlk Edebiyat Akademisi olarak anılmaya başlanmış. Okuldan mezun olanlar arasında; Eflak ve Boğdan beyleri, baştercüman ve yüksek din görevlileri varmış.
Bunun yanında okulda çok ünlü yazar ve araştırma görevlileri de ders vermiş. Bunların bazıları; Zigomolar (1556-1580), Teofilos Koridaleus (1621-1639), Aleksandros Mavrokordatos (1663-1671), Avgenios Vulgaris (1760-1761) ve Konstantin Kumas. Bu isimler alanlarında dünyaca ünlü isimler oldukları için büyük öneme sahipmiş.

Günümüzde Fener Rum Erkek Lisesi

Her ne kadar eski popülerliği olmasa da, günümüzde de eğitim yuvası olarak hizmet etmeye devam ediyor Fener Rum Erkek Lisesi. Kısa bir tarihine göz atınca, o zamanlarda da ne denli bilime ve eğitime önem verildiğini görüyorsunuz. Din ayırt etmeksizin bu ve benzer kurumlara gerçekten güzel yatırımlar yapılarak ülkeye kazanç sağlanmış.

Adım Adım İstanbul gezilerinde uğramanız gereken yerlerden biri Fener Rum Erkek Lisesi. Her ne kadar ziyarete açık olmasa da dışarıdan görmek de bir o kadar güzel.

Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir