Kıyıköy Gezi Rehberi

Kıyıköy Gezi Rehberi
En sevdiğim ve bende yeri olan destinasyonlardan biridir Kıyıköy. Haliyle Kıyıköy Gezi Rehberi yazısı da hem mutlu edecek hem de değişimden dolayı beni üzecek dosyalardan.
Şöyle anlatayım Kıyıköy ile ilgili hatırladıklarımı; plaja giderken mandalar sularda yatar ve yolda bize eşlik ederdi. Sabah kahvaltı öncesinde orada yaşayan insanlardan yumurta alırdık. Öyle market yumurtası da değil hani. Gidip kendimiz alırdık folluktan.
Şöyle büyük bir market olmadığı için Vize’ye gidip alışveriş yapar dönerdik. Ne yazık ki şimdilerde yukarıda saydıklarımı pek yapamıyorsunuz ama zincir marketlerden biri mevcut artık.
Kıyıköy, şirin bir sahil kasabası ve halkın geçim kaynağı balıkçılık ile ormancılık.
Dünyanın en eski taş oyma manastırlarından Aya Nikola Manastırı da burada bulunuyor.
Kıyıköy’e Nasıl Gidilir?
Aracınız ile ulaşım İstanbul Mahmutbey gişelerinden devam ederek; Kumburgaz Selimpaşa yolundan devam etmelisiniz. Sonrasında Çerkezköy, Kapaklı, Küçük Yoncalı, Büyük Yoncalı Beldelerini geçip Saray’a ulaşıyorsunuz. Saray Otogarı’nı da geçtikten sonra Kıyıköy Kastro yolunu izleyerek yolculuğunuzu sonlandırıyorsunuz.
Otobüs ile ulaşım Kıyıköy Gezi Rehberi yazısının bence en çok sorulanlarından biri olacak. İstanbul Otogar’dan hareket eden Yonca Turizm ile direkt Kıyıköy’e gidebiliyorsunuz. Bu seferler haftanın belirli günleri ve saatlerinden oluyor. Sıklıkla araç kalkmadığını ve önceden biletinizi almanız gerektiğini de söylememde fayda var. aksi takdirde otobüs bulamamanız olası.
Bir diğer yöntem de Saray’a gelip oradan minibüsler ile Kıyıköy’e gitmek. Mesafe fazla olmadığı için buradan taksi de kullanabilirsiniz.
Kıyıköy’e Ne Zaman Gidilir?
Özellikle mevsimlerin birbirine girdiği şu günlerde mevsimi ve zamanı kestirmek zor. Ben yine de baharda gitmenin daha avantajlı olduğunu düşünenlerdenim. Özellikle gelinciklerin açtığı zamanlarda buralar harika oluyor ve doğa uyanıyor. “Ben denize gireceğim güzel kardeşim” derseniz o zaman iş değişir çünkü daha sıcak havaları tercih etmelisiniz.
Kıyıköy^de girdiğiniz denizin dalgalı ve Karadeniz olduğunu söylememde fayda var çünkü hem soğuk olur hem de her zaman girilmez.
Kıyıköy’de Gezilecek Görülecek Yerler
Kıyıköy Gezi Rehberi yazımda bahsettiğim gibi burası ufak bir kasaba ve beklentiyi büyütmek anlamsız olur. Yürüyüş için güzel ve uzun bir sahili, tertemiz havası ve bol bol yeşil alanı var. Bunları ufak ufak notlarla sıralayalım.
Kıyıköy Kalesi ve Merkez
Geldiniz madem ilk adımınızı merkezde gezerek ve kaleyi turlayarak başlayın. Bu kale kasabayı adeta kuşatıyor ve 6. yüzyılda Jüstinyen devrinde yapılmış. Güneyde Kazandere, kuzeyde ise Pabuçdere arasında kurulan kale görülecek yerlerin başında.
Kıyıköy Kastro Sahili
Çıkarın terlikleri ve bol bol yürüyün. Hatta tepeleri aşıp sessiz sahillere de gidebilir keyfinize göre denize girebilirsiniz. Deniz için uyarmamda fayda var tabi çünkü günü gününü tutmuyor pek. Bir bakıyorsunuz pis ve dalgalı, bir bakıyorsunuz sakin ve girilesi. Her daim oturup izlenesi olduğunu söylemeliyim.
Panayır İskelesi Koyu
Bakmayın Kıyıköy Gezi Rehberi içinde yer aldığına. Merkeze 50 km civarında bir mesafede yer alıyor ve yeşil ile denizin en güzel hallerinden biri diyebilirim. Koya gitmek için Kışlacık Köyü’ne gitmeniz gerektiğini de söylemeliyim. Kumsalı 200 metre civarında ve etrafında kamp atacağınız yerler mevcut.
Pabuçdere
Kıyıköy’ün en güzel yerlerinden bence. Istıranca ormanlarının zirvesinde bulunan Mahya Tepesi’nde doğuyor Pabuçdere ve denize uzanıyor bir kolu. Plajın bir kısmı tatlı suyla buluşuyor ve dilerseniz bu derede balık tutabilir, kano ile tura çıkabilirsiniz. Ben kano sevmem diyenlerdenseniz sandal turları da var.
Size tavsiyem gün batımı saatlerinde tepe bir noktaya çıkıp burayı ve güneşin batışını izlemenizdir. Kartal Çay Bahçesi böyle bir mekan ve uzun vakit geçirebileceğiniz yerlerden. Alkol servisi de mevcut.
Aya Nikola Manastırı
Ülkemin her yeri tarih diyeceksiniz burayı da gördüğünüzde. Aya Nikola Manastırı, dünyanın en eski taş oyma manastırlarından biri ve ne yazık ki elini kolunu sallayan girebiliyor. Duvarlarına bir şeyler yazan “insanlar” ın kalıntılarıyla dolu her yer.
Kayalara oyularak yapılan manastırın zemin katı kilise, bodrum katı ise ayazma olarak tasarlanmış. Ayrıca keşişlerin dinlenme ve ihtiyaç hücreleri de mevcut.
Aya Nikola Manastırı’nda gönüllü bir abi bekçilik yapıyor ve hala duruyor mu bilmiyorum.
Kıyıköy’de Yeme İçme
Halkın balıkçılıkla geçindiğini söylemiştim yazının başında. Bir de bölgede ciddi derecede manda yetiştiriciliği yapılıyor. Özellikle Bahçeköy’ün manda yoğurdu dillere destan.
Balık restoranlarında balığınızı yiyerek günü uğurlayabilirsiniz. Demin bahsettiğim ve eski bir işletme olan Kartal Çay Bahçesi‘nde alkollü alkolsüz bir şeyler içip; gün batımını seyrettikten sonra ağaçların altında serin serin sohbetin tadını çıkarmak çok keyifli. Yaz aylarında bile buranın serin olduğunu söyleyeyim.
Ayrıca yerel halkın sattığı ürünleri de alıp kahvaltıda yiyebilirsiniz. Yumurta, süt ve peynir bunların başında geliyor. Sebze de bulmanız olası.
Kıyıköy’de Konaklama
Haliyle burası da turizmin etkisiyle gelen misafirlere cevap verecek kapasitede ve çok sayıda alternatif var. Pansiyonlarda konaklayabilir ya da otelleri tercih edebilirsiniz.
Bir de işim kamp tarafı var tabi. Kıyıköy’de bir de kamping hizmeti veren yer bulunuyor. Hemen sahilde ve korunaklı bir yerde kamp yapabilir. Doğanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Size burada da tavsiyem öncesinde konuşup anlaşmanız olacaktır. Ne olur ne olmaz diye düşünmenizde fayda var.
Not: Evlerini ya da odalarını kiralayan hatta dönemsel olarak kiralayan kişilerle irtibata geçip çok daha rahat bir tatil alternatifi üretebilirsiniz. Fiyatlar bu durumda ciddi derecede düşüyor bilginiz olsun.
Son söz
Yazıların sonunda son söz söylemek adet oldu bende. Kıyıköy Gezi Rehberi ile ilgili de bir iki şey söyleyeyim. İstanbul’a yakın yerlerden Kıyıköy hala tercih edilesi bölgelerden. Bence Istıranca Ormanları yok edilmeden ve hala güzelken gidilmeli.
Doğaya alıştınız madem bir de İstanbul’a Yakın ve En İyi 10 Yürüyüş Rotası yazısını okumanızda fayda var.
Recommended Posts

Bozcaada’da Nerede Ne Yenir?
Temmuz 12, 2020

Doğu Ekspresi Yolculuğu Hakkında Önemli Bilgiler
Kasım 14, 2019
Yazı için teşekkürler. Haftasonu oradayız 🙂
İyi yolculuklar o zaman 🙂
Yazı çok güzel olmuş ve bilgilendirici. Otobüsle gitmek isteyenleri de düşünmeniz güzel 😀
Evet evet her zaman düşünürüm 🙂 Sevgiler
Ben de çok severdim buraları ve ev tutardık
Evet evet biz de öyle yapardık. Çok keyifli oluyor
Kartal çay behçesi en sevdiğimiz yerdi bizimde. Şimdi görünce anılar canlandı
Kesinlikle çok güzel bir de efil efil eser 🙂 Sevgiler
Denize hasret kaldık :'(
Güneye doğru gelin derim çünkü oldukça sıcak 🙂
Merhaba ben bu yazıyı gitmeyi düşünenler için yazıyorum çünkü ben gitmeden önce bunlardan bize bahseden olmamıştı denize gönül rahatlığıyla girecek güzel bir tatil istiyorsanız burayı tercih etmeyin biz gittiğimizde 2 kişi boğulmuştu orda 2 gün kaldık bu sürede 3 kişi daha boğuldu ve o kadar etkilendik ki bu durumdan çok yakan bir güneşi var gezmek için de çok önermiyorum gezilecek yeri Yok zaten ayrıca insanları çok paragöz herkes herkesi tanıdığı için orada sizi yürüyen para olarak görüyorlar ve hep gözler üstünüzde oluyor biz dönerken bir adam siz gelmeseniz burda açlığımızdan ölürdük iyi kazandırıyorsunuz bize dedi ve denize girmekte yasaklanmıştı ölülerden dolayı kalamadan döndük asla denizde güvenlik Yok can kurtaran Yok boğulursanız kurtarmayız diyorlar gitmeyi düşünüyorsanız düşünün derim ve asla önermem
Güneş ile ilgili kısım harici kısmen katılıyorum. Güneşin çok yaktığı ve bundan şikayetçi olunan bir yer daha önce görmedim. Evet Karadeniz ve dalga nedeniyle boğulmalar v.s oluyor. Ona bakarsanız geçen hafta da Şile’ye girişler yasaklandı.
Gezilecek yer konusu da şöyle; etrafınızda ıstıranca ormanları var ki dünyanın eşsiz güzelliklerinden biri. İğneada ve Longozlar da öyle. Gezilecek yer yok derken avm gibi alanlar beklemediğinizi umuyorum. Özetle; evet köy ve aktiviteler yazıda olduğu gibi sınırlı.
Paylaşımınız için teşekkür ederim. Anlaşılan sizin için kötü bir deneyim olmuş ve burası da bir nevi iç dökme alanınız haline gelmiş.
Not: Kıyıköy’e çok gitmedim ve ora ile ilgili de herhangi bir bağlantım yok. Yazılarıma bakarsanız beğenmediğim yerleri direkt söylerim. Bknz Bali Gezi Rehberi yazısı..